”IZABERI ŽIVOT BEZ ORUŽJA” AKCIJA MUP-a SBK

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dana 12.03.2016.godine uništeno je oružje prikupljeno u okviru kampanje „Izaberi život bez oružja“, koja ima za cilj da se animiraju građani na predaju oružja koje je u njihovom nelegalnom posjedu.

Oružje je uništeno u osposobljenom preduzeću za upravljanje metalnim otpadom, a ukupno su uništene 42 različite automatske, poluautomatske i lovačke puške i 11 pištolja različitih vrsta i kalibara. Na ponovno intenziviranje kampanje motivirali su nas slučajevi odbacivanja nelegalnog oružja i minsko eksplozivnih sredstava, kao što su to bili slučajevi u Travniku, kada su radnici komunalnog preduzeća u kontejnerima za smeće pronašli odbačene ručne bombe.

Isto tako, opredjeljenje je utemeljeno u kontekstu globalnih sigurnosnih prijetnji terorizma, što najbolje ilustruju neki sigurnosni događaji u proteklom periodu u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini. Nesporna je činjenica da postojanje nelegalnog oružja može samo povećati stepen tih prijetnji i sigurnosnih rizika.

Neka istraživanja pokazuju da se na području Bosne i Hercegovine u nelegalnom posjedu građana nalazi oko 750 hiljada pojedinačnih komada nelegalnog oružja, statistička činjenica je da se preko 90% krivičnih djela izvršenih uz upotrebu oružja izvrši upravo neregistriranim i nelegalnim oružjem Prisustvo nelegalnog i neregistriranog naoružanja u svakoj zemlji nesporno predstavlja sigurnosni problem, a u nastojanju da se suprostavimo svim sigurnosnim izazovima, odlučeno je da se intenziviraju aktivnosti na prikupljanju nelegalnog oružja. Apelujemo na građane da IZABERU ŽIVOT BEZ ORUŽJA i predaju oružje koje je nelegalno u njihovom posjedu.

Takvim postupkom izbjegavaju bilo kakvo prekršajno ili krivično gonjenje, kako je to i predviđeno novim Zakonom o nabavi, držanju i nošenju oružja i municije Srednjobosanskog kantona. U protivnom, ukoliko u okviru istražnih radnji policijski službenici pronađu oružje ili minsko-eksplozivna sredstva kod neke osobe, ta osoba je odgovorna za krivično djelo „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“, za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine.

Pozovite policiju na broj 122 i policijski službenici će doći do Vas da preuzmu oružje.

URED KOMESARA

or1or3or4or5