Izabrana nova Vlada Srednjobosanskog kantona

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Na trećoj vandrednoj sjednici održanoj u Travniku Skupština SBK potvrdila je novi saziv kantonalne Vlade.

U novoj Vladi SBK ,SDA ima poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio pet ministarskih pozicija. Pored Tahira Lende,koji je ponovo izabran za premijera u novoj Vladi su iz SDA Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, Nisvet Hrnjić,ministar privrede i Salkan Merdžanić, ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva. Za ministre iz stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH izabrani su: Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike, Bojan Domović ,ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Feliks Vidović,ministar unutrašnjih poslova, Zoran Marković ,ministar pravosuđa i Mirjana Plavčić, ministrica finansija.

Novu Vladu je predstavio Tahir Lendo ,premijer SBK akcentirajući u svom govoru prioritete.

-Održavanje političke i ekonomske stabilnosti, vladavina prava , sigurnosti i jednakosti svih naroda i građana, reforme kantonalne uprave, smanjenje deficita kao i nova ulaganja u zdravstvo i obrazovanje, samo su neki od segmenata, koji su pred novom Vladom-kazao jeTahir Lendo,premijer SBK.

Novu Vladu su podržali SDA, HDZ i jedan zastupnik Nezavisnog bloka,suzdržani su bili zastupnici SBB,a protiv bili zastupnici SDP-a i DF-a.

Tokom današnje Skupštine ,zastupnici iz opozicionih stranaka su imali više primjedbi na izbor nove Vlade,naglašavajuši, da je vladajuća koalicija sklopljena na bazi dogovora o raspodjeli pozicija.

Potpredsjednica Skupštine SBK Ljubinka Atanasijević (SDP) imala je primjedbu na način imenovanja ministra iz reda srpskog naroda,naglašavajući kako je imenovan na prijedlog HDZ-a BiH, uz suglasnost SDA.

Na kraju Skupštine imenovanje nove Vlade su pozdravili Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA i Radoje Vidović ,predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.