Izložba maketa džamija i likovnih radova na temu džamija Ferhadija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U povodu 7. maja Dana džamija, Medžlis IZ Bugojno i Kulturni centar princeze Dževhere organizovali su izložbu radova maketa džamija, te likovnu koloniju na temu Ferhadija džamija.

Učestvovali su učenici iz Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Travnika i Bugojna. Treću godinu za redom na inicijativu nastavnice vjeronauke mr. Edine Makić- Mujić organizuje se manifestacija izrade maketa džamija i njihova izložba. Ove godine po prvi put proširena je likovnom kolonijom, koja je održana u novootvorenom vakufskom objektu Nugle. Izloženo je 26 maketa i likovnih radova džamija.

Sve pristne pozdravio je Ajad Jacin, zamjenik direktora KC princeze Dževhere, dok je o značaju ovakvih manifestacija, te džamijama,biserima arhitekture Ferhadiji, Alađa i Alipašinoj džamiji, od kojih su Aladža i Ferhadija doživjele rušenje u proteklom ratu, govorio glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut. Sa dvije ilahije se predstavio Hor OŠ Bristovi, poslije čega je šestočlana komisija ocijenila izložene radove.

Kod likovnih radova najuspješniji u crtanju Ferhadija džamije bile su učenice OŠ Travnik Inela Brajić i Emina Bradarić. Drugo mjesto osvojili su : Sabahudin Šutković i Asmira Šabić iz OŠ Donji Vakuf, dok su treće mjesto osvojili : Adam el Zawahreh i Samra Hozić, učenici Prve OŠ.

Po ocjeni stručne komisije najbolju maketu džamije uradio je Ahmed Ljevaković, učenik OŠ Travnik. Drugo mjesto pripalo je Elmi Ruvić i Adnani Omerović iz Prve OŠ, dok je treće mjesto osvojio prošlogodišnji pobjednik Muhamed Haračić iz Druge OŠ. Pobjednicima su dodijeljene zahvalnice i novčane nagrade. Izložbe maketa džamija i likovnih radova na temu džamija Ferhadija moći će se u holu Kulturnog centra princeze Dževhere pogledati narednih sedam dana.

izlozba dzamija 10izlozba dzamija 11izlozba dzamija 12izlozba dzamija 13izlozba dzamija 14izlozba dzamija 15izlozba dzamija 16izlozba dzamija 2izlozba dzamija 3izlozba dzamija 4izlozba dzamija 5izlozba dzamija 6izlozba dzamija 7izlozba dzamija 8izlozba dzamija 9izlozba dzamija