Izložba novinskih tekstova Mevlide Ridžal

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Umjetničkoj galeriji KSC –a otvorena je izložba novinskih tekstova Mevlide Ridžal.Radi se o tekstovima koje je autorica objavila u posljednjih dvadeset godina, kao dopisnik bh. dnevnih listova i časopisa.

Bila je ovo još jedna u nizu manifestacija 18. Bugojanskog proljeća . Izložbu čini nekoliko stotina tekstova iz Bugojna, Donjeg Vakufa i Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a koji su raspoređeni u tri cjeline – događaji, reportaže i kratke priče iz života običnih ljudi.

U proteklih 20 godina koleginica Ridžal napisala oko pet hiljada tekstova o dešavanjima na području Gornjovrbaske regije. Mevlida Ridžal radi kao novinarka- urednica u RTV Bugojno i dugogodišnja je dopisnica Fedralne novinske agencije Fena. Ranije je bila saradnica Večernjih novina, Oslobođenja i Dnevne novine San. Mnogi njeni tekstovi i reportaže objavljeni su u časopisima Zavičaj i Zajednica, te na stranicama Lovačkog lista, za koji i danas piše.

Na početku prisutnima se obratio direktor KSC-a Bugojno Vahid Duraković, koji je posebno naglasio istorijsku važnost svega napisanog o Bugojnu i uopšte.Koleginica Ridžal je po njegovim riječima, ovom izložbom dala svoj doprinos tome.

U ime četveročlane ekipe Federalne novinske agencija Fena prisutnima s obratio glavni i odgovorni urednik Dejan Jazvić, pohvalivši dosadašnji angažman autorice izložbe za ovu agenciju, naglasivši kako Mevlida svojim kvalitetom i profesionalnim radom može biti primjer drugim kolegama i dopisnicima.

Čestitku, koja je u cjelosti pročitana na svečanosti otvaranja izložbe, uputila je Vildana Selimbegović , glavna i odgovorna urednica lista Oslobođenje, koja je takođe pohvalila angažman koleginice Ridžal tokom osmogodišnjeg dopisničkog staža u ovoj BH novini.

Sama autorica izložbe, počastvovana je što je upravo za Dan općine i grada koji neizmjerno voli , dobila priliku da izloži dio onoga što je nastalo iz njenog pera, a objavljeno u bh medijima. -Samo ljudi, koji se bave novinarstvom, znaju koliko truda i vremena se treba uložiti u samo jednu vijest, priču, radijski ili televizijski prilog, pa makar on trajao tek 2-3 minute. Stresan je to posao, za mlađe, možda, pun izazova. Oni stariji, iskusniji novinari znaju reći da “melje”, ali ga ja živim 24 sata dnevno, još s približno istom energijom, kao na samom početku- kazala je na otvaranju izložbe.

Izložbu je otvorenom proglasio načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.