Izložba „Oči ne lažu“, autora Irfana Rustempašića naredna dva dana na gradskom trgu u Bugojnu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Izložba „Oči ne lažu“, autora Irfana Rustempašića biće postavljena naredna dva dana na gradskom trgu u Bugojnu.

 U petak, 15. i subotu, 16. marta 2024., Irfan Rustempašić će na gradskom trgu kod Gimnazije Bugojno upriličiti izložbu pod nazivom „Oči ne lažu“. Tema izložbe je podsjećanje na aktuelnu patnju naroda u Palestini. Izložba se realizira uz podršku i u saradnji sa Kulturno sportskim centrom Bugojno.

Irfan Rustempašić je rođen 1975.  godine u Sarajevu. Profesor je geografije u sarajevskoj Internacionalnoj gimnaziji „Sedef“.  Posljednjih nekoliko godina bavi se neobičnom slikarskom tehnikom koristeći kamen kao bazu svojih djela. Reakcija javnosti na tu vrstu slikarske tehnike mu je dodatno dala inspiraciju da se time počne baviti većim intenzitetom. Ideje i motive pronalazi u različitim stvarima, a priroda mu daje posebno nadahnuće. Za nastanak djela autor ističe da je potrebno dosta strpljenja i ljubavi. Slike imaju i posebnu terapijsku snagu i opuštajuće djeluju za samog posmatrača.

Irfan Rustempašić je  2021. gdoine, u sklopu programa Bugojansko kulturno ljeto, imao izložbu pod nazivom “Čula”, koja je bila postavljena  na gradskom trgu kod Islamskog centra. Djela iz izložbe “Čula” tematizirala su genocid u Srebrenici.  Iako kao autor nikada ne pravi razliku među svojim djelima, tada je istakao da se u centru pažnje našla slika sa natpisom “Genocid”, a koju je sačinio korištenjem tačno 8.372 kamenčića, što simbolizira broj ubijenih tokom jula 1995. godine u genocidu u Srebrenici.

Tada je najavio da će rad  nastaviti na obilježavanju i drugih mjesta stradanja, a što sa predstojećom izložbom „Oči ne lažu“ i potvrđuje.