Jajce: 13. Susreti na Plivskim jezerima- Dan sa dijasporom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tradicionalna manifestacija “13. Susreti na Plivskim jezerima – Dan sa dijasporom” koja okuplja Jajčane i jajačku dijasporu bit će održana u nedjelju 17.07.2016. godine u periodu od 12.00 do 18.00 sati na Malom Plivskom jezeru.

U organizaciju su uključena kulturno-umjetnička društva Jajca, nevladine organizacije i udruženja građana, javna preduzeća i ustanove. Pozvana su sva udruženja građana iz dijaspore, svi građani Jajca, i oni koji danas žive u Jajcu, ali i svi oni čije je privremeno boravište izvan Jajca da uzmu aktivno učešće u programu, bilo da je riječ o sportskim ili kulturnim sadržajima.

Cilj manifestacije je zbližavanje Jajčana ma gdje oni bili, radili i živjeli, u Jajcu ili u nekoj od zemalja Evrope i svijeta.  Posjetitelji će moći uživati u sljedećim sportskim sadržajima: skokovi na glavu za žene i muškarce, takmičenje u plivanju za žene i muškarce, takmičenje mješovitih parova u odbojci na pijesku, turnir u malom fudbalu, turnir u šahu, demonstracija borilačkih vještina – Karate klub „Tigar“ Jajce, navlačenje konopca, zabavne igre za djecu i odrasle. Sigurnost skakača i plivača nadzrat će članovi Rafting kluba Jajce i Kajak kanu kluba Jajce.

U kulturno zabavnom programu učestvuju: KUD “Jajce”, KUD “Stari grad”, Mandolinski sastav HKD “Napredak” Jajce, BZK “Preporod” Jajce, UG „Centar za obrazovanje i druženje Jajce“, Gradski duhački orkestar/limena glazba Jajce, Omladinski klub “DIJAMANT”, Udruženje penzionera Općine Jajce i “Underground band” kao i zainteresirani recitatori i pjevači.

Na platou Malog Plivskog jezera bit će postavljeni štandovi na kojima će se predstaviti nevladine organizacije koje djeluju na području Jajca, mali obrtnici, proizvođači zdrave hrane i domaćih rukotvorina.

I ovogodišnja tradicionalna manifestacija “13. Susreti na Plivskim jezerima – Dan sa dijasporom” bit će prilika za druženje, sportska nadmetanja, igru i pjesmu, ali i razmjenu ideja i mogućnosti.

Nositelj aktivnosti je Planinarsko društvo “Ćusine” Jajce, pokrovitelj manifestacije je Općina Jajce, a na čelu Organizacionog odbora je Velid Hrnjić predsjednik PD “Ćusine”. Tokom dana sugrađanima će se na otvorenom obratiti i načelnik Općine Jajce Edin Hozan.