JAJCE: Ambasador Jonathan Moore na obilježavanju Medjunarodnog dana tolerancije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Općine Jajce i Jezero, uz podršku Misije OSCE-a u BiH,  u Jajcu su nizom aktivnosti, obilježile Međunarodni dan tolerancije.

NJ.E. Ambasador Jonathan Moore, Šef Misije OSCE-a u BiH prisustvovao je okruglom stolu o temi “Vrijednosti tolerancije”, na kojem su predstavnici nevladinih organizacija iz Jajca, njih četrnaest, potpisivanjem Etičkog kodeksa ozvaničili formiranje Koalicije protiv mržnje i predrasuda „Zajedno“. Ovo je inače dvadeseta koalicija ove vrste u BiH. Okrugli sto održan u Jajcu okupio je predstavnike općina Jajce i Jezero, nevladinih organizacija i učenike iz ove dvije općine, a goste su između ostalih pozdravili i načelnik Općine Jajce Edin Hozan i načelnica Opštine Jezero Snežana Ružičić. U radu Okruglog stola učestvovali su i članovi Koalicije protiv mržnje i predrasuda Prijedor i Savjetodavne grupe mladih OSCE-a.

„Jajce je grad koji inspiriše, grad čiji učenici su inspiracija cijeloj BiH, ali i šire, a tolerancija je poštivanje, uvažavanje, dijalog, razgovor, sve ono što nas spaja, sve što nas veže i upravo osnivanje Koalicije „Zajedno“ veoma je važan događaj. Danas smo mogli biti bilo gdje u BiH ali smo odabrali biti u Jajcu jer je Jajce grad koji ima tradiciju tolerancije, a posebno učenici koji su ovdje branili svoju školu i svoje zajedništvo“, istakao je Ambasador Jonathan Moore, Šef Misije OSCE-a u BiH obraćajući se učesnicima Okruglog stola.

Čestitajući Međunarodni dan tolerancije i upućujući riječi zahvalnosti Misiji OSCE-a u BiH što je Jajce odabrano za obilježavanje ovog vrlo značajnog događaja načelnik Općine Jajce Edin Hozan je, govoreći na Okruglom stolu, istakao:

„Međunarodni dan tolerancije je dan kada se podsjeća na to da je potrebno uvažavati tuđe mišljenje, osjećanja i uverenja. Drago mi je da je Jajce grad odabran za obilježavanje ovog značajnog datuma što je i svojevrsna potvrda da smo mi u Jajcu međusobno tolerantni. Uvjeren sam da su građani BiH na putu izgrađivanja tolerantnog društva i da ćemo razvijajući međusobne odnose znati naše bogatstvo različitosti iskoristiti u pravom smislu, što je veoma važno za društvo u kojem danas živimo. Jajce je grad koji može govoriti o toleranciji što smo pokazli do sada na bezbroj načina, ali uvijek trebamo unaprjeđivati naše međusobne odnose, jer poštivanje drugog i drugačijeg, razumjevanje različitosti, gradnja suživota i kultura dijaloga je upravo naše najveće bogatstvo koje za rezultat ima razvijen nivo tolerancije. Iz Jajca želimo poslati važnu poruku da je BiH i grad Jajce jedno otvoreno društvo i da ćemo se truditi da međusobnu saradnju unaprjeđujemo jer tolerancije nikad nije dovoljno“.

NJ.E. Ambasador Jonathan Moore, Šef Misije OSCE-a u BiH, načelnik Općine Jajce Edin Hozan i načelnica Opštine Jezero Snežana Ružičić otvorili su  stazu tolerancije “Otomalj” koja polazi od Planinarskog doma „Ćusine“ Jajce i povezuje ove dvije općine.

                                                                   Viši stručni saradnik za informisanje i protokol

                                                                                    Dijana Duzić