Jasmina i Danijal Hrnjić hobi pretvorili u ozbiljan posao

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Supružnici Jasmina i Danijal Hrnjić iz Donjeg Vakufa već osam godina uspješno se bave izradom raznih predmeta od drveta s motivima grada na Vrbasu, nakita i drugih stvari, po kojima su postali nadaleko poznati.

 

-Kao domaćica i majka troje djece godinama sam radila one uobičajene poslove u kući. Onda sam, jednostavno, poželjela da se počnem baviti nečim od čega ću moći zaraditi nešto novca za porodicu, prisjeća se Jasmina.

Počela je najprije heklati i plesti razne odjevne i ukrasne predmete, koji su privukli veliku pažnju stanovnica Donjeg Vakufa.

Najprije ih je prodavala putem društvenih mreža, a odnedavno i u suvenirnici koju je, skupa sa suprugom, otvorila u svom gradu.

-Većinom za poklon, uzimaju se bosanske starine koje od drveta izrađuje moj suprug, ratni vojni invalid. Naročito tražene su sahat-kule, ukrasni satovi i kutije, koje krase domove mnogih naših sugrađana, ali i kuće građana u mnogim bh sredinama, ističe Jasmina.

Dodaje da su mnogi od ovih suvenira završili u evropskim zemljama, Austriji , Njemačkoj, Francuskoj, te u Americi i Australiji.

-Oživjeli smo staru tradiciju izrade sehara, na što smo posebno ponosni, naglasila je.

Redovni su posjetioci izložbi u gradovima BiH, gdje su u prilici da pokažu unikatne predmete, koje s ljubavlju izrađuju.

Priznaje da i mlađi članovi porodice, sin Davud (21) i kćerke Adna (13) i Nejra (8), rado priteknu u pomoć kada god to zatreba.

-Puno truda i vremena je bilo potrebno da se napravi sve ovo. Sada, kada pomislim na dane u kojima smo započinjali posao, sretna sam što smo uspjeli, zaključuje Jasmina.