Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2017. održana jučer u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer je u prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti našeg grada, javnih institucija, mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih subjekata i pojedinaca održana javnu raspravu o Nacrtu budžeta Općine za 2017.

Prisutne su na početku pozdravili načelnik Bugojna Hasan Ajkunić,Igor Vrljić,predsjedavajući OV-a i njegov zamjenik Salih Gurbeta. Pojašnjenja u vezi pojedinih stavki budžeta, iznijela je Melća Strukar,pomoćnica načelnika za finansije,istakavši da su Nacrtom u ovoj godini planirani prihodi u iznosu od 7.703.000 KM,što je u odnosu na 2016. više za 4,28 posto,te da je medju planiranim kapitalnim projektima u ovoj godini i izgradnja zgrade za romsku populaciju.

Učesnici u Javnoj raspravi u nastavku su postavljali pitanja, iznosili prijedloge, sugestije i incijative. Između ostalog, prisutne je zanimalo povečanje granta za poljoprivrednike,demobilisane borce,pojedina Udruženja ,Sportski savez ,kao i okončanje nekih infrastrukturnih projekata. Neke od predloženih incijativa odnosile su se na pomoć porodiljama,formiranje tima za investicije i pisanje projekata.

Načelnik Hasan Ajkunić je u svojim obračanjima po navedenim zahtjevima i prijedlozima kazao kako će se u budućem periodu maksimalno potruditi kako bi isti u što većoj mjeri bili uvaženi i realizovani,ali i da je sve preko planiranog nerealno, kazavši da je Budžet život grada i da bi u narednom periodu trebalo više lokalistički razmišljati. On je naglasio da je prošle godine  evidentirano 5.000 zahtjeva za materijalnu pomoć te da će ova  budžetska godina biti obilježena i po tome što se u njoj planiraju kapitalni projekti, veoma značajni za lokalnu zajednicu.

Načelnik Ajkunić je pozvao sve prisutne da do 22.02.2017.godine do 15 sati u pisanoj formi predaju svoje primjedbe i sugestije nadležnim općinskom službama,a nakon što se sumiraju, kao i svi prijedlozi koji su izneseni na javnoj raspravi biće dostavljeni predlagaču. Budžet za 2017.godini u formi prijedloga mogao bi se pred vijećnicima Bugojna naći do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca.