Javna rasprava o Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih SBK-a održana u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Kristalnoj sali općine Bugojno u utorak je održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o obrazovanju odraslih SBK.

Javnoj raspravi je prisustvovala i Katica Čerkez,ministrica obrazovanja, nauke,kulture i sporta SBK.Moderator je bio Zoran Matošević,pomoćnik ministrice za školstvo SBK.

-Zakon je prošao prvo čitanje,očekujemo sa terena nove prijedloge, incijative ,izmjene i dopune.Zakon je izuzetno značajan, jer predstavlja dio Reformske agende. Usklađujemo ovu oblast s okvirnim zakonom i neophodan je da bi na neki način amortizirao probleme koje imamo na tržištu rada.Gradimo jedan partnerski odnos između poslovne zajednice i Ministarstva,a sve s ciljem najboljeg Prijedloga Zakona-kazala je Katica Čerkez ,ministrica obrazovanja,nauke,kulture i sporta SBK.

Sve primjedbe i sugestije, proizašle iz javnih rasprava po općinama, bit će razmotrene i uvrštene u završni tekst Zakona o obrazovanju odraslih.

O značaju donošenja Zakona o obrazovanju odraslih govorili su i predstavnici partnerskih organizacija, koje su uključene u Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u BiH, USAID-a i Instituta za razvoj mladih KULT.

Javna rasprava je provedena u cilju osiguranja pune uključenosti svih zainteresiranih subjekata u proces donošenja Zakona, koji ima izuzetan značaj za afirmaciju tržišta rada na području SBK.

Bugojno je prva općina u SBK u kojoj je upriličena ovakva rasprava.

2345678