Javna rasprava o Regionalnoj sanitarnoj deponiji na lokaciji Rudnika uglja „Gračanica“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma u srijedu (2.decembar) u Gornjem Vakufu/Uskoplju održana je Javna rasprava o Studiji o uticaju na okoliš za planiranu izgradnju Regionalne sanitarne deponije (RSD) na području Rudnika uglja „Gračanica“.

 

Događaj je izazvao veliku pažnju stanovnika Gornjovrbaske regije, predstavnika javnog i političkog života, kao i nevladinih organizacija i udruženja koja se bave zaštitom životne sredine.

Mještani naselja, u čijoj bi se blizini nalazila buduća deponija, izrazili su ogorčenje namjerom da se ona gradi nadomak njihovih kuća.

Smatraju da bi njeno postojanje ugrozilo zdravlje ljudi i negativno se odrazilo na biljni i životinjski svijet, te onemogućilo dalji razvoj poljoprivrede, kojom se bavi sve veći broj porodica.

Mišljenja su, također, da podaci izneseni u Studiji, koju je uradila jedna zagrebačka firma, ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, posebno po pitanju udaljenosti stambenih jedinica i poljoprivrednih posjeda.

-Odabrana lokacija nije dobra, jer su kuće udaljene manje od 500 metara, što je protivno zakonu. Tu je i vodovod, koji snabdjeva cijelu općinu Bugojno, i rijeka Vrbas, koju želimo sačuvati. Osim toga, geolozi pretpostavljaju da se ispod nalaze krečnjaci, koji sadrže pitku vodu, rekao je predsjednik Udruženja „Gornjovrbaska dolina“ Mario Šipić.

Ovom prilikom, on je pročitao protestno pismo načelnika Bugojna Hasana Ajkunića upućeno Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Svjetskoj banci, u kojem su navedeni razlozi zbog kojih ovu deponiju ne bi trebalo graditi na predviđenoj lokaciji.

Načelnik Gornjeg Vakufa/Uskoplja Sead Čaušević se ne slaže s tvrdnjama koje se posljednjih dana mogu čuti u javnosti o štetnosti izgradnje Regionalne sanitarne deponije na lokaciji Rudnika uglja „Gračanica“.

-Ukoliko Studija pokaže da deponija ugrožava građane i njihova materijalna dobra, ja sam se spreman izviniti svim tim ljudima. Ali, ukoliko ona dokaže da neće imati uticaja na okoliš, onda nema razloga za obustavom aktivnosti koje smo započeli, naglasio je Čaušević.

Niko se, dodao je, ne bavi stanjem postojeće deponije smeća, koja je od Gornjeg Vakufa/Uskoplja udaljena samo 1.200 metara, i posljedicama koje po stanovništvo i poljoprivrednike ima deponija na teritoriji općine Bugojno.

-Nažalost, ne stavlja se akcent na životno važno pitanje za građane a to je kako riješiti problem ovih deponija. Međutim, kada kažete da želite uraditi nešto da popravite stvari kroz projekt, koji će biti bolji od postojećeg, onda se javlja neki otpor, naglasio je.

Na kraju Javne rasprave upućen je poziv svim učesnicima da svoje sugestije i primjedbe dostave u pisanoj formi na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Rok do kojeg to mogu učiniti je 30 dana od objavljivanja Studije o uticaju na okoliš za planiranu izgradnju Regionalne sanitarne deponije (RSD) na području Rudnika uglja „Gračanica“ na web stranici ovog ministarstva.