U Travniku obilježeno 30.godina od formiranja 7.korpusa Armije R BiH i 32.godišnjica Armije R BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Veliki broj građana prisutvovao je polaganju cvijeća na centralnom šehidskom mezarju u Travniku. Delegacije predstavnika vlasti, vojne i boračkih udruženja iz SBK-a i USK-a  položile su cvijeće i proučile fatihu, a prigodan vjerski program izveli su imami MIZ Travnik. Muftija travnički  dr Ahmed ef.Adilović obraćajući se prisutnima u svom govoru naglasio veliki doprinos pripadnika armije u odbrani BiH upozorivši na obavezu čuvanja od zaborava šehida koji su svoje živote utkali u slobodu BiH.

Cvijeće je položeno i na spomen-obilježja 7.korpusi ispred Centra za kulturu gdje je održana svečana akdemija.Iako formiran tek u aprilu  1994.godine slavne su pobjede  ovog najmlađeg i ,kako ga zovu, najljućeg 7.korpusa Armije R BiH. Osim monografija o korpusu i svim šehidskim obilježjima u SBK-a ,u pripremi je snimanje dokumentarnog ,kazao je premijer Tahir Lendo ispred Organizacionog odbora i Vlade SBK-a .Prisutnim su se obratili i zamjenik komadanta 7.korpusa, generali Fikret Čuskić i prof.dr Kenan Dautović, načelnik Travnika. O slavnim borbama 7.korpusa i Armije R BiH  koji su zlatnim slovima utkani u slobodu naše zemlje govorili su i muftija travnički Ahmed ef.Adilović i Refik Lendo,  potpredsjednik F BiH.

I ove godine proglašeni su najbolji literarni i likovni radovi učenika osnovnih škola iz našeg kantona, koji su učestvovali na konkursu koji je Organizacioni odbor upriličio u povodu ovog značajnog jubileja. Pobjednički radovi su pročitani u sklopu prigodnog programa na svečanoj akademiji.