Kandidat SDA/SBB za načelnika Bugojna Haris Mujić održao radni sastanak sa federalnim ministrima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Kandidat koalicije SDA/SBB za načelnika Bugojna Haris Mujić 31.08.2016 godine održao je radni sastanak sa ministrima u Federalnoj vladi čiji resori su presudni za provedbu planirane platforme s kojom kandidat Haris Mujić izlazi na izbore.

U odvojenim sastancima Mujić se susreo sa ministrima u Federalnoj Vladi Šemsudinom Dedićem (SDA), ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Nerminom Džinićem (SBB) ministrom energije, rudarstva i industrije. Oba ministra su pokazala svoju otvorenu podršku gospodinu Mujiću i koaliciji SDA/SBB te izrazili nadu da će na lokalnom nivou imati partnera s kojim će moći sarađivati na strateški bitnim projektima za općinu Bugojno i Federaciju BiH.

S ministrom Dedićem Mujić je razgovarao o ozbiljnijoj podršci u predstojećem periodu projektima iz poljoprivrede, ne samo malinarstvu po kojem je Bugojno prepoznatljivo, nego i drugim granama za koje ima dovoljno potencijala. Ministar je izrazio nadu da će ubuduće iz Bugojna dolaziti više kvalitetnih projekata kako bi ih Vlada FBiH i resorno ministarstvo moglo podržati.

Sa ministrom Džinićem Mujić je razgovarao o planovima za stabilizaciju prilika u kompaniji Binas i mogućim načinima rješavanja nagomilanih problema, pomoći firama koje se bave namjenskom industrijom u Bugojnu, te nejasnoćama oko pokretanja rudnika na području Bugojna i najavljenoj izgradnji termoelektrane. I ministar Džinić i kandidat Mujić su se usaglasili da u sve procese mora biti uključena lokalna zajednica i da se nikakvi projekti ne mogu nametati bez saglasnosti lokalne zajednice.

Kandidat za poziciju načelnika Općine Bugojno Haris Mujić je ovom prilikom izjavio je kako on i njegov tim uz podršku koalicije SDA/SBB planira građanima Bugojna ponuditi platformu razvoja i novi način djelovanja lokalne administracije i općinskog načelnika koji će Bugojno izvući iz izolacije i vratiti mu poziciju u SBK, FBiH i BiH koje mu pripada i koje je oduvijek imalo.

U tom smislu, izjavio je Mujić, već se prave preliminarni dogovori sa višim nivoima vlasti i sa nekim drugim uspješnim lokalnim sredinama kako bi se osiguralo da njegova obećanja ne ostanu, kao što se to znalo desiti ranijih godina, samo mrtvo slovo na papiru. Također je ovom prilikom izjavio i to “kako bi već svima trebalo biti jasno da je za prosperitet lokalne zajednice ključna dobra saradnja lokalne administracije i viših nivoa vlasti”.

Bez ozbiljne podrške viših nivoa vlasti budžeti lokalnih zajednica ne mogu biti razvojni. Istovremeno, bez dobrih projekata sa lokalnog nivoa i ažurne administracije viši nivoi nemaju partnera pa se sredstva često troše na neefikasan način i u projekte koji ne unapređuju direktno kvalitet života u lokalnoj zajednici.

Jednostavno bez agilne lokalne administracije i razumijevanja viših nivoa vlasti ne može biti kvalitetnih projekata niti ozbiljne reforme naročito u komplikovanoj ustavnoj strukturi kakvu ima naša domovina. I na kraju Mujić je za medije izjavio kako će se slični kontakti nastaviti i u danima koji su pred nama, a sve s ciljem kako bi on i novo Općinsko vijeće od prvog dana nakon izbora počeli sa ozbiljnim projektima i inicijativama koje odavno zaobilaze Bugojno.