Kantonalno takmičenje “Projekt građanin”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

SSŠ Bugojno bila je domaćin Kantonalnog takmičenja “Projekt građanin” koji već duži niz godina, u saradnji sa školama , realizira Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas BIH. Zapažene rezultate i ove godine ostvarili su bugojanski osnovci i srednjoškolci.

“Projekt građanin”/ “Ja građanin” je praktični dio Civitas programa u kojem su učenici ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama, i da kreiraju akcione planove za njihovu implementaciju. U ovom projektu već godinama učestvuju i to veoma uspješno i učenici bugojanskih osnovnih i srednjih škola. O samom projektu i održanom kantonalnom takmičenju protekle subote u Bugojnu, prilikom otvaranja, govorili su  u ime domaćina projekt koordinator prof. Namir Haračić i direktor  direktor SSŠ Bugojno Enver Hadžiahmetović. Otvaranju i programu takmičenja prisustvovao je i Zoran Matošević, Pomoćnik ministrice za obrazovanje SBK-a, koji se takođe osvrnuo na značaj Civitasovog projekta građanin.

Uslijedilo je takmičenje učesnika projekta. U konkurenciji osnovnih škola prvo mjesto je osvojila ekipa Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ iz Novog Travnika sa temom “Psi lutalice”,drugo mjesto je pripalo ekipi Treće osnovne škole Bugojno koja se predstavila sa temom “Humanost na djelu”, dok je treće mjesto osvojila Osnova škola „Pajić Polje“ sa temom “Cyberbullying”. Kada je u pitanju poredak za srednje škole: Srednja mješovita škola Fojnica je bila najuspješnija sa temom “Važnost poznavanja prve pomoći” , drugo mjesto je osvojila Srednja škola Uskoplje sa temom “Betonski spavači– problem ruševnih objekata u Bugojnu”, dok je ekipa Srednje stručne škole Bugojno osvojila treće mjesto sa temom “ Smanji brzinu, ima vremena”.

Prvoplasirane ekipe u obe konkurencije će predstavljati SBK kanton na smotri Projekat Građanin iz cijele Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koji će se održati početkom maja u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kao i na ljetnom kampu u Brčkom u julu ove godine.

12345678