Karnevalska povorka uljepšala vikend u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Podružnice HKD “Napredak” Bugojno u nedjelju je upriličen tradicionalni Pokladni karneval, koji je privukao veliku pažnju građana.

 

Manifestacija je organizovana po petnaesti put u našem gradu. Rasplesana povorka maškara, predvođena Orkestrom Limene glazbe i Uskopaljskim mažoretkinjama, prošetala je centrom grada, a pozdravio ih je veliki broj građana koje hladno vrijeme nije spriječilo da prisustvuju ovom događaju.

Svaka od četrnaest karnevalskih grupa predstavila se na bini nedaleko od zgrade Hrvatskog doma, gdje je organizovan poseban kulturno-zabavni program.

Prusutne su zabavljali članovi grupe “Harmonija”, odnosno benda “Fuke”, a na poziv ovogodišnjeg kralja karnevala Mirka Ćalete, generalni pokrovitelji manifestacije načelnik Hasan Ajkunić i predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić, predali su maškarama ključ grada, pa tako i općinsku vlast koja bi u njihovim rukama trebala ostati za vrijeme trajanja karnevalskih dana.Primopredaja je obavljena na simboličan način, kako je to bilo i svih ranijih godina.

Naravno, maškare su i ove godine pokazale svu svoju kreativnost, nadajući se da će možda upravo njihove maske biti proglašene najboljima od strane Stručnog žirija, koji su činili naši sugrađani Greta Kuna, Vlado Gajić i Besim Muminović.

Nekima od njih se posrećilo, pa su tako za prvo mjesto nagrađeni članovi grupe “Baloni”, drugo mjesto osvojili su “Klaviri”, a treće grupa maškara po imenu “Bonie”.Specijalne nagrade organizatora Pokladnog karnevala dobili su “Zvonar”, grupa “Ovčice”, i djeca iz igraonice “Framice”, obučeni u kostime na temu “More”.