Katolici s radošću dočekuju najradosniji blagdan Uskrs

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Vjernici katoličke vjeroispovijesti širom svijeta, duhovno se pripremaju za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Ovaj se blagdan obilježava uz niz običaja, a najpoznatiji je po obojenim jajima koji vjernici dijele između sebe, ali i prijateljima i komšijama, dok najveću radost donose djeci.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Osim molitve, Uskrs prate i drugi vjerski obredi i običaji kao što je, između ostalog, bojenje jaja koja simboliziraju novi život i Isusovo uskrsnuće. Nizom prigodnih slavlja, predstojeći najveći katolički blagdan Uskrs, biće obilježen i na području naše općine.

Fra Zoran Tadić, župnik Crkve Svetog Ante Padovanskog u Bugojnu:

“Uskrs je blagdan za koji se vezuje sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota i Uskrs- svetkovina Isusovog uskrsnuća. Veliki četvrtak je dan kada je Isus imao svoju posljednju večeru i kada je ustanovio svetu misu, svećenički red i svetu pričest. Na uspomenu na Veliki četvrtak u Crkvi Svetog Ante Padovanskog biće služena sveta misa u 18 sati. Petak uoči Uskrsa je veliki dan koji vjernici provode u tišini i molitvi, bez crkvenih zvona i svete mise. Veliki petak prate i posebni vjerski obredi, otkrivanje križa, pjevanje muke i podjela pričesti. Obredi na Veliki petak biće služeni  u 18 sati. Velika subota- čekanje Uskrsnog bdijenja biće u 19 sati i 30 minuta uz prisustvo velikog broja vjernika i bogatu trpezu, a nakon toga uslijedit će blagoslov jela. A na sam Uskrsa svete mise biće služene u 9, 11 i 18 sati. Mise će biće služene i u Bristovima u 10 sati, Drvetinama u 13 sati kao i u Donjem Vakufu u 14 sati. 

Uskrs je najveća, najvažnija i najuzvišenija svetkovina, vrhunsko očitovanje Božije ljubavi prema čovjeku, prilika da se porodice okupe i uz lijepu riječ i bogatu trpezu proslave svoj blagdan.