Katolici s radošću dočekuju najradosniji blagdan Uskrs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vjernici katoličke vjeroispovijesti širom svijeta, duhovno se pripremaju za proslavu najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa. Ovaj se blagdan obilježava uz niz običaja, a najpoznatiji je po obojenim jajima koji vjernici dijele između sebe, ali i prijateljima i komšijama, dok najveću radost donose djeci.

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, to je dan Uskrsnuća Isusa Krista. Osim molitve, Uskrs prate i drugi vjerski obredi i običaji kao što je, između ostalog, bojenje jaja koja simboliziraju novi život i Isusovo uskrsnuće. Nizom prigodnih slavlja, predstojeći najveći katolički blagdan Uskrs, biće obilježen i na području naše općine.

Fra Zoran Tadić, župnik Crkve Svetog Ante Padovanskog u Bugojnu:

“Uskrs je blagdan za koji se vezuje sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota i Uskrs- svetkovina Isusovog uskrsnuća. Veliki četvrtak je dan kada je Isus imao svoju posljednju večeru i kada je ustanovio svetu misu, svećenički red i svetu pričest. Na uspomenu na Veliki četvrtak u Crkvi Svetog Ante Padovanskog biće služena sveta misa u 18 sati. Petak uoči Uskrsa je veliki dan koji vjernici provode u tišini i molitvi, bez crkvenih zvona i svete mise. Veliki petak prate i posebni vjerski obredi, otkrivanje križa, pjevanje muke i podjela pričesti. Obredi na Veliki petak biće služeni  u 18 sati. Velika subota- čekanje Uskrsnog bdijenja biće u 19 sati i 30 minuta uz prisustvo velikog broja vjernika i bogatu trpezu, a nakon toga uslijedit će blagoslov jela. A na sam Uskrsa svete mise biće služene u 9, 11 i 18 sati. Mise će biće služene i u Bristovima u 10 sati, Drvetinama u 13 sati kao i u Donjem Vakufu u 14 sati. 

Uskrs je najveća, najvažnija i najuzvišenija svetkovina, vrhunsko očitovanje Božije ljubavi prema čovjeku, prilika da se porodice okupe i uz lijepu riječ i bogatu trpezu proslave svoj blagdan.