Kinder čokolade sadrže kancerogene supstance

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Testiranje koje je u Njemačkoj provela organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch pokazalo je kako su Kinder čokoladice i još dva druga brenda pozitivni na kancerogenu supstancu.

Organizacija za zaštitu potrošača u Njemačkoj je u nekoliko vrsta čokoladica, među kojima su i one Kinder Riegel pronašla kancerogene supstance te traži njihovo povlačenje s polica prodavnica.

Tačnije riječ je o Ferrerovom proizvodu Kinder Riegel, Lindtovom Fioretto Nougat Minis i Rübezahlovim čokoladicama Sun Rice Classic Schokohappen koje su kontaminirane takozvanim aromatskim mineralnim uljima (MOAH)i zasićenim mineralnim uljima (MOSH). Foodwatch traži da se povuku s polica prodavnica

“Proizvođači su odgovorni za veliko zanemarivanje. Umjesto da povuku proizvod s polica i upozore kupce tvrde kako je sve legalno”, izjavio je John Heeg iz Foodwatcha.

U Foodwatchu su testirali više od 20 različitih vrsta čipsa, grickalica i čokolada i pronašli sporno ulje koje u može nanijeti dugoročnu štetu organima i i biti itekako rizično kada su u pitanju djeca.

Kinder Riegel, koji je jedan od najprodavanijih čokoladnih brendova u Njemačkoj, imao je najgore rezultate pri ispitivanju.