Klanjana dženaza Selmi Agić

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Bugojno se u srijedu oprostilo od Selme Agić, 21- nogodišnje studentice treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koja je nastradala preksinoć u centru Sarajeva . Bugojno odavno nije upamtilo veću dženazu .

Od Selme su se oprostili njeni sugrađani, kolege iz srednje škole i sa fakulteta, brojni rođaci, prijatelji, komšije porodice Agić. U tišini sa sjetom i suzama u očima, prizori su koji su obilježili ispraćaj jednog mladog života. Dženazu ispred Sultan Ahmedove džamije nakon ikindije namaza klanjao je glavni imam Medžlisa IZ Bugojno Vehid ef Arnaut. – Ovo je težak trenutak, trenutak kada one od srca odkidamo, rastajemo se sa njima i dijelimo žalost zbog toga, posebno na način kako danas ispraćamo našu Selmu čija je mladost prekinuta. Otišla je od nas, ali je ostavila snažnu poruku za nas- da svako od nas dobro porazmisli gdje je njegovo dijete, šta radi i da li njegovo dijete ugrožava eventualno život nekom drugom. Ovi slučajevi pokazuju da u nekim postupcima, duboko diramo druge ljude, druge živote i utičemo na njih, i zbog toga, smo suodgovorni u svemu što postupamo i prema onima s kojima dijelimo sudbinu. Zbog toga je ovaj trenutak težak, ali mi zajedno našim današnjim dolaskom svjedočimo da smo prije svega voljeli ovu djevojku , da smo danas sa njenim najužim članovima porodice, njenim roditeljima i prijateljima, kao i prijateljima i roditeljima druge djevojke koja će biti ispraćena na onaj svijet – poručio je efendija Arnaut.

Selma je ukopana na mezarju Jaklić, u blizini gdje je 1994. godine klanjana dženaza njenom šestogodišnjem bratu Adiju. Brojne delegacije položile su cvijeće, od kojih su najbrojnije bile Selminih školskih koleginica iz srednje škole i sa fakulteta. Dženazi je prisustvovao i prodekan Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, kantonalni ministri Salkan Merdžanić, Sedžad Milanović, bugojanski načelnik Hasan Ajkunić, predstavnici javnog, političkog, vjerskog i kulturnog života Bugojna i Gornjevrbaske regije …