Knjiga Dragana Bursaća “PTSP spomenar” promovisana u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je u organizaciji Gradske biblioteke Bugojno promovisana knjiga „PTSP spomenar“ autora, poznatog novinara Dragana Bursaća. Moderatorica je bila Vedrana Kisić- Alagić. profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Na počeku književne večeri prisutne je, u ime organizatora pozdravio Sanel Ugarak, bibliotekarski službenik i naglasio da je ovo jedna u nizu aktivnosti te da će i u narednom periodu će biti organizovani zanimljivi književni susreti. Tokom promocije pročitao je i odabrane odlomke iz knjige.
Moderatorica, Vedrana Kisić- Alagić, profesorica bosanskog jezika i književnosti osvrćući se na knjigu „PTSP spomenar“ naglasila je da je jedan od načina suočavanja i obračuna s ratom, upravo pisanje i čitanje, a ono što i ovaj roman karakteriše je poruka koju Bursać šalje – da je bitno ostati čovjek, što je najvažnija i najhumanija poruka. Značaj knjige je, izmedju ostalog i u tome što govori kako krenuti sa životom nakon rata.
-Mi smo društvo koje je obilježeno a nije liječeno od PTSP-a i ova knjiga je angažirana u tom smjeru, da ukaže na problem PTSP-a koji se da zaliječiti, ali za to nam je potrebna zdrava sredina, dobri ljudi, ljubav i podrška i otvoren razgovor. Bursać nas raskrinkava na naturalistički način, ne samo u knjizi nego i u tekstovima kojima kritikuje sve anomalije u društvu – naglasila je Vedrana Kisić-Alagić.
Knjiga „PTSP spomenar“, bosanskohercegovačkog novinara Dragana Bursaća, izazvala je izuzetan interes javnosti, a vrlo je efektno i dizajnersko rješenje u vidu rupe od metka kroz cijelu knjigu.
Iako je riječ o ličnoj priči, u njoj se prepoznaju brojni koji su doživjeli rat.

-Knjiga je moj antiratni krik, a pisanje je jedna od najboljih terapija na svijetu. Počeo sam je pisati zbog sebe, da bih se suočio sa svojim strahovima i gubicima, a nakon desetina hiljada poruka koje sam dobio shvatio sam da je veliki broj onih koji su isto preživjeli. PTSP je poremećaj, i nakon svega što preživite u ratu, to je reakcija tijela i duše, reakcija zdravog čovjeka, a ono što je opasnije je nereagovanje društva, prepuštanje stihiji. To je problem koji treba riješiti institucionalno. Ova knjiga je i opomena za sve Bosance i Hercegovce, koju je napisao Bosanac i govori o istinskom doživljaju rata, svim strahotama koje pojedinac preživljava, a ne o superjunacima kako o ratu pišu manekeni rata – naglasio je Bursać.

Tokom promocije, u razgovoru s prisutnima Bursać je komentarisao i stanje u društvu i broje negativne pojave na koje on kao novinar svakodnevno ukazuje.