Komemoracija povodom smrti ratnog komandanta Besima Učambrlića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Udruženja boraca i općinskog načelnika Huse Sušića , protekle subote je u zgradi Općine Donji Vakuf upriličena je komemorativna sjednica povodom smrti ratnog komadanta,nosioca najvećeg ratnog odlikovanja značke “ Zlatni ljiljan „ Armije Republike BiH, Besima Učambrlića. Na komemoraciji su bili prisutni Besimovi članovi porodice, njegovi saborci,komadanti, visoke delegacije Oružanih snaga BiH,i njegovi sugrađani donjovakufljani, koji su se na ovaj način posljednji put oprostili od ovog velikog čovjeka.

O nesebičnoj hrabrosti, ratnom putu komadanta Besima Učambrlića, teško je bilo sve reći na komemoraciji, ali projekcijom video zapisa nastalih tokom rata, donekle je prikazan ratni put i ratni uspjesi, Besima njegovih pomoćnika i saboraca. Ovom prilikom o liku i djelu Besima Učambrlića, govorio je predsjednik Kantonalnog udruženja „Zlatnih ljiljana“ SBK, Ismet Čogić Gari. Posebno emotivno , govorio je Senad Dautović komadant 77 divizije, Besimov prijatelj, ratni saborac, koji je prenio svoja sjećanja, na Besima kao nesebičnog borca, koji je volio svoj Prusac, Donji Vakuf i BiH. Prisjetio se i velikog historijskog dana za BiH, posebno stanovnike Donjeg Vakufa, osobođenja grada.

Po završetu komemoracije, mnogi prijatelji, saborci i delegacije, prisustvovali su dženazi i ukopu rahmetli Besima Učambrlica, na haremu Ajvaz dedino turbe u Pruscu.