Koncert “Nek’ se o ljubavi pjeva” u znak sjećanja na Nadu Halilović

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Ženskog vokalnog ansambla „Napredak“ Bugojno sinoć je obilježena godišnjica smrti njihove istaknute članice Nade Milinković – Halilović. Posebnim koncertom „Nek’ se o ljubavi pjeva“ odata je počast i sjećanje na njen doprinos  u  kulturnom i društvenom životu u Bugojnu.

 Članice Ženskog vokalnom ansambla „Napredak“ na prigodan način obilježile su godišnjicu smrti  njihove članice, Nade Milinković – Halilović koja je svojim pjevanjem  ali i pozitivnom energijom obilježila njihove koncerte i druženja. Dugo im je trebalo, kako je istaknuto na koncertu, da smognu snage da otpjevaju pjesmu „Ne diraj moju ljubav“ u kojoj je Nada briljirala svojom izvedbom, a na ovom koncertu su to uspjele. Bila je ovo sjećanje na Nadu, ali i sve one koji su obilježili muzičku scenu, a nisu više s nama. Podsjetimo Nada Milinković – Halilović  daleke 1972. godine uspješno se predstavila na poznatom „Vašem šlageru sezone“ pjesmom „Nek se o ljubavi pjeva“, pa je i ljubav obilježila ovaj koncert.  Pored njenog angažmana u svijetu muzike  istaknut je i njen rad u obrazovanju, kao i slikarskom izražaju. U dirljivom obraćaju, Dubravka Vukadin,  kao organizator, ispred Ženskog vokalnom ansambla „Napredak“ prisjetila se nezaboravnih trenutaka i druženja s Nadom.

– Drug naš, draga naša Nado, draga naša prteljice (kako si nas uobičavala zvati), dugo, previše dugo mi je trebalo da počnem pisati ovo… jer sam željela ispoštovati zajednički dogovor nas, tvojih prijateljica iz klape, da večerašnji koncert ne bude nikakvo opijelo, DA NE BUDE REKVIJEM, da ne bude koncert tuge, nego pravi in memoriam u tvoju čast, koncert ljubavi, radosti, koncert slavljenja života i veličanja prijateljstva.

Od onog dana, kad su javili da si «odustala od druženja sa svijetom» znali smo da mi nećemo odustati od druženja s TOBOM! I samo nekoliko dana poslije tvog pokopa, začela se ideja da ćemo napraviti koncert, tebi u čast…. koncert, koji će okupiti sve s kojima si dijelila svoj životni vijek! A vjeruj ….. bilo je teško izabrati datum, smoći snage i svu bol i tugu pretočiti u radost…. – istakla je, izmedju ostalog, Dubravka Vukadin.

 O njenom radu kao prosvjetnog radnika govorila je Sanela Kolovrat, direktorica Prve osnovne škole Jaklić.

Ovaj dirljivi koncert upotpunili su pored Ženskog vokalnog ansambla Napredak,  Vokalni ansambl Bugojno,  Veliki crkveni zbor Sv. Ante Padovanskog čiji je takodjer član bila Nada Milinković, zatim  Nadini učenici Petar Pocrnja i Veronika Kolak, bugojanski muzičari  Saša i Haro, a posebno dirljiv bio je i nastup Brune, Nadine unuke koja je za ovu priliku svirala Bachov Manet za svoju baku.

I nije ovo bio rekvijem, ni  koncert tuge, nego pravi in memoriam u  Nadinu čast, koncert ljubavi, radosti, koncert slavljenja života i veličanja prijateljstva, koji je završen  upravo tako, zajedničkom izvedbom pjesme “Bugojno moje”  koju  je pjevala i Nada Milinković – Halilović.