Konferencija „Islamski centri u Evropi, Americi i Rusiji“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Pod pokroviteljstvom generalnog sekretara Lige muslimanskog svijeta Abdullaha ibn Abdulmuhsina Al Turkina i uz prisustvo njegove ekselencije ambasadora Saudijske Arabije Hanija ibn Abdullaha Muminaha u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu održana je konferencija pod nazivom „Islamski centri u Evropi, Americi i Rusiji“.

 

Konferenciji su prisustvovali, između ostalih, izaslanik reisu-l-uleme travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović, generalni direktor za medije i inostrane centre i urede dr. Hasan ibn Ali Al-Ehdela, direktor Centra „Princeza Dževhera“ Rahmatallah Qari, bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, načelnici općina, predsjednici medžlisa, glavni imami i imami, direktori nekoliko centara Lige muslimanskog svijeta u Europi, Americi i Rusiji, te brojni drugi gosti.

Kada je u pitanju uloga islamskih centara u Evropi, Americi i Rusiji, i trenutni položaj muslimana, ambasador Saudijske Arabije Hani ibn Abdullah Muminah i direktor Ureda Lige muslimanskog svijeta i direktor Kulturnog centra princeze Dževhere Rahmatallah Qari su kazali, između ostalog, kako historijske činjenice govore da je uvijek u svijetu postojala “jedna grupa ljudi, u svim vjerskim zajednicama, koji su pogrešno shvatali stvari i težili nasilju, zlostavljanju drugoga i drugačijega”.

-Cilj ove konferencije je da ukažemo ljudima šta je dobro i ispravno, a šta su to pogrešna shvatanja i ko stoji iza njih. Nažalost, ne možemo poreći činjenicu da postoje određeni pojedinci koji tvrde da su muslimani i da predstavljaju vjeru Islam, i koji svojim nedjelima, zlim namjerama i smicalicama ne nanose štetu samo sebi nego i široj muslimanskoj zajednici u svijetu, i Islamu kao religiji. Oni imaju uvijek nekakav negativan efekat. Na svima nama je da radimo za dobro cijelog čovječanstva, naglasili su.

110111223456789