Konferencija za medije OO SDP Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

OO SDP Bugojno danas je održala konfrenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na posljednju redovnu sjednicu Općinskog vijeća Bugojno. Ovom prilikom obratio se predsjednik OO SDP-a Admir Škandro.

Admir Škandro u uvodu se kritički osvrnuo na sam rad Općinskog vijeća u poslednjem periodu naglasivši da je šest mjeseci nakon izbora održana tek treća sjednica kao i to da nisu razmatrani niti usvojeni brojni bitni izvještaji: progami rada Općinskog vijeća i načelnika za ovu godinu, izvještaji o izvršenju budžeta za 2015. i 2016. godinu te izvještaji JU i preduzeća. “Na protekloj sjednici Općinskog vijeća imali smo osam tačaka Dnevnog reda, a Klub vijećnika SDP-a je dao podršku za sve tačke koje su u interesu građana Bugojno  i u skladu sa zakonskim propisima, ne vodeći se time ko je predlagač”, naveo je Škandro.

Pored svih tačaka dnevnog reda, najviše pažnje je privukao Prijedlog budžeta Općine Bugojno za 2017.godinu, koji je planiran u iznosu od 8.069,000 KM, što je, kako kaže, nerealno planiran iznos.Ovoliki iznos budžeta planiran je iz jedinog razloga, da se zadovolje apetiti budžetskih korisnika bliskih vladajućoj većini, a prvenstveno javnih preduzeća i ustanova, kojima su značajno povećana sredstva u odnosu na prethodne godine, naglasio je. “Na prijedlog budžeta, Klub vijećnika SDP-a je uložio 8 amandmana, i poražavajuće je da nijedan nije usvojen. SDP je kroz predložene amandmane pokazao da radi u interesu običnog čovjeka, a što bi trebalo da bude zajednički cilj Općinskog vijeća. To dovodi do zaključka da vladajuću većinu interesuje samo ko je predlagač, a ne suština predloženog. Jedna od zanimljivijih tačaka dnevnog reda sjednice je bila i zamjena članova Nadzornih odbora u javnim preduzećima, gdje je vladajuća većina nastavila sa ranijom praksom nezakonitog imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora”, istakao je Škandro.

Ono što je pozitivno u usvojenom budžetu,kako se čulo danas na pressu SDP-a  je planiranje sredstava za obavljanje pripravničkog i volonterskog staža mladih, a isto je uvršteno na osnovu našeg prijedloga prilikom rasprave o Nacrtu budžeta, na prethodnoj sjednici. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je donošenje Programa kontrole i smanjenja populacije pasa lutalica na teritoriji općine Bugojno, koji je urađen i prezentovan Općinskom vijeću od strane predstavnika veterinarskih stanica naše općine. Usvajanjem navedenog Programa, Općinsko vijeće je nakon deset godina prvi put uradilo nešto konkretno i poduzelo prvi korak ka rješavanju problema pasa lutalica, naveo je na kraju konferencije za medije OO SDP Bugojno Admir Škandro.