“Korak po korak” novi projekat Eko Elementa Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Udruženje građana „Eko Element“ Bugojno počinje sa implementacijom projekta „Korak po korak – osnaživanje žena prezentacijom okolišnih političkih mogućnosti sa praktičnom primjenom u Gornjevrbaskoj dolini“. Ovo je drugi projekat iz programa osnaživanja žena u BiH koji je podržala Američka ambasada u BiH, u partnerstvu sa Općinom Bugojno, a implementiraće se na području Gornjevrbaske regije.

Cilj projekta je političko osnaživanje žena i njihovo aktivnije uključenje u društveni život kroz političke aktivnosti i djelovanje. U Bosni i Hercegovini ne postoji ekološka politička stranka, dok ekologija otvara velike mogućnosti za politički angažman žena.

Učešće žena kao marginalizovane grupe u političkom životu je vrlo ograničeno. Zbog toga je neophodno razjasniti i podržati žensku populaciju u cilju jačanja njihovog političkog i društvenog angažovanja u oblasti okoliša. 

Ciljna grupa, a ujedno i korisnici projekta su aktivistkinje ženskih NVO iz ekoloških i drugih organizacija, sportskih klubova, školskih organizacija, raznih specifičnih ženskih organizacija, naglasio je Boris Jokić, izvršni direktor Eko Elementa Bugojno.

Ovim projektom nastoji se predstaviti angažman žena kroz praktično političko djelovanje u oblasti okoliša. U okviru projekta provodi se i istraživanje o učešću žena u političkom aktivizmu u Gornjevrbaskoj regiji.