Košarkaši „Leptira“ donijeli prvo olimpijsko zlato u Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Košarkaši  „Leptira“  donijeli prvo olimpijsko zlato  u Bugojno
 

 
Uvijek je lijepo pisati o uspjesima, a posebnu radost predstavlja bilježiti uspjehe članova Udruženja „Leptir“ koji su u oštroj konkurenciji uspjeli osvojiti zlatnu medalju na sportskim igrama „Oaze“ i Specijalne olimpijade – Sarajevo 2016. Zlatnu ekipu košarkaškog tima „Leptir“ činili su Dino Purišević, Sefer Halilović, Matej Antunović, Safet Karaosmanović, Alen Islamović i Dario Nenadić. 
Inicijativa za sportske aktivnosti „Leptira“ potekla je od predsjednice Udruženja Biserke Božić, a poseban trud i ljubav uložila trenerica tima Jasna Behara iz Košarkaškog kluba Basket.
-Razvijamo različite aktivnosti, a gledajući djecu i mlade u „Leptiru“ shvatila sam da je vrijeme da ih uključimo i u sport. Ideju je prihvatila Jasna Behara bez čijeg entuzijazma ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Ovo je prvo takmičenje, naporno smo radili godinu i po, tokom ljeta trenirali svaki dan i uspjeli smo osvojiti zlato.
Jasna Behara, koja je pripremala košarkaški tim „Leptir“ naglasila je da je ovo bio veliki izazov za nju kao trenericu košarke, a dodatno je motivirala ljubav prema radu s djecom i želja da podrži Udruženje „Leptir“.
-Na početku je bilo teško. Trebalo je doprijeti do njih i ostvariti uzajamno povjerenje. Vremenom smo postali kao jedna porodica. Najvažnije je bilo to što su shvatili da i kada pogriješe, moraju nastaviti raditi, a ovo je i priznanje i za trud koji je uložila i Biserka Božić. Nismo znali šta nas čeka. Bilo je tu znatno jačih ekipa, koje su trenirale i 5 do 7 godina, ali smo odlučili da učestvujemo na specijalnoj olimpijadi i vidimo koliko su spremni za ovakva takmičenja. Uspjeli smo osvojiti zlatnu medalju, a ekipa iz Mostara nam je predala meč 3 minuta prije kraja. Tada smo već imali visoku prednost od 20 koševa i bila je to velika radost – istakla je Jasna Behara.
Inače, na ovim sportskim igrama je učestvovalo više od  500 takmičara koji su imali priliku da se bore za medalje u osam sportova: plivanje, atletika, kuglanje, košarka, stolni tenis, nogomet, boćanje i MATP program. Sredstva za sportsku opremu, troškove putovanja i smještaja u Sarajevu osigurana su u projektu koji je podržalo Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. 
Cilj ovog takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom, integracija osoba s intelektualnim poteškoćama u sportske klubove i njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu u skladu s članom 30. UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Naši Leptirići zaslužuju još jednom čestitke svih nas.