Kurban bajram u Bugojnu – Centralna svečanost u džamiji princeze Dževhere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Centralna svečanost klanjanja Kurban bajrama za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere, a svečano je bilo i u ostalim džematimna na području bugojanskog medžlisa.

Predbajramski vaz u periodu od sabah do bajram namaza održao jed hatib džamije princeze Dževhere Mirnes ef Šehić, koji je govorio o vrijednostima i važnosti Kurban bajrama, kao najvećeg muslimanskog blagdana .

Kurban bajram je imamio i bajramsku hutbu reisu –l- uleme IZ u BiH Husein ef Kavazovića, prenio glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut .

-Sve ljude danas, koji se bave vjerom ili religijom u svijetu fascinira činjenica da su muslimani danas živi reprezenti svoje vjere. To se vidi iz spremnosti na odricanje tokom mjeseca ramazana, i požrtvovanja za vrijeme Kurban bajrama, u smislu žrtvovanja kurbana i podjele siromašnima. Takođe, muslimani danas , pokazuju još uvijek visok stepen međusobnog milosrđa, da je među muslimanima još uvijek najmanji broj porodica čiji su roditelji u staračkim domovima, da je delikvencija među mladima kod muslimana još uvijek najniža u svijetu… Te vrijednosti se pokazuju kao nešto što je napotrebnije danas u svijetu – poručio je efendija Arnaut.

Nakon Bajram namaza uslijedila su bajramska čestitanja vejrnika, nakon čega je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja.

bajram namaz imamio vehid ef arnaut- naslovnadzamija princeze Dzevhereveliki dzemat u dzamiji princeze Dzevhere