Kurban bajram u Bugojnu – Centralna svečanost u džamiji princeze Dževhere

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Centralna svečanost klanjanja Kurban bajrama za područje Medžlisa IZ Bugojno održana je u džamiji Kulturnog centra princeze Dževhere, a svečano je bilo i u ostalim džematimna na području bugojanskog medžlisa.

Predbajramski vaz u periodu od sabah do bajram namaza održao jed hatib džamije princeze Dževhere Mirnes ef Šehić, koji je govorio o vrijednostima i važnosti Kurban bajrama, kao najvećeg muslimanskog blagdana .

Kurban bajram je imamio i bajramsku hutbu reisu –l- uleme IZ u BiH Husein ef Kavazovića, prenio glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut .

-Sve ljude danas, koji se bave vjerom ili religijom u svijetu fascinira činjenica da su muslimani danas živi reprezenti svoje vjere. To se vidi iz spremnosti na odricanje tokom mjeseca ramazana, i požrtvovanja za vrijeme Kurban bajrama, u smislu žrtvovanja kurbana i podjele siromašnima. Takođe, muslimani danas , pokazuju još uvijek visok stepen međusobnog milosrđa, da je među muslimanima još uvijek najmanji broj porodica čiji su roditelji u staračkim domovima, da je delikvencija među mladima kod muslimana još uvijek najniža u svijetu… Te vrijednosti se pokazuju kao nešto što je napotrebnije danas u svijetu – poručio je efendija Arnaut.

Nakon Bajram namaza uslijedila su bajramska čestitanja vejrnika, nakon čega je obilježavanje ovog velikog muslimanskog blagdana nastavljeno u krugu porodica i prijatelja.