Livanjska mljekara zainteresovana za otkup ovčijeg i kozijeg mlijeka u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je danas održan sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima otkupa ovčijeg i kozijeg mlijeka s područja naše općine.

 

Otkup bi vršila Mljekara „Eko-sir Puđa“ iz Livna, po uslovima koje je uzgajivačima ovaca i koza prezentovao vlasnik i direktor ove mljekare Tomislav Puđa.

-U našim trgovinama danas možete vidjeti jako puno uvoznih sireva, od kojih je malo ovčijih. I to je jedan od razloga što želimo da se više okrenemo proizvodnji vrhunskih domaćih sireva od ovčijeg i kozijeg mlijeka – kazao je.

Zbog toga su, dodao je, mljekari u kojoj se proizvodi čuveni livanjski sir potrebni novi litri ovčijeg i kozijeg mlijeka, koje bugojanski stočari mogu ponuditi u značajnim količinama.

-Ovi ljudi imaju puno ovaca, a nemaju kome predati svoje mlijeko. Mi smo ga „željni kao sunca“ – naglasio je vlasnik i direktor mljekare „Eko-sir Puđa“.

Istakao je da bi se otkupna cijena ovčijeg mlijeka mogla kretati od 1 KM do 1,5 KM, a kozijeg od 0,80 KM do 1 KM.

-Mlijeko treba imati ekstra kvalitet, a kooperantima koji dostignu taj nivo dajemo stimulirajujće poticaje – kazao je Puđa.

Po riječima predsjednika Udruženja ovčara i kozara općine Bugojno Jusufa Delića, na teritoriji našeg grada ovčarstvom i kozarstvom intenzivno se bavi oko osamdeset porodica.

-Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati, ali mislim da je ovo jedinstvena prilika da naši članovi uđu u projekt otkupa ovčijeg i kozijeg mlijeka koje, kao sirovine, nisu dosad pronalazile kupce u mjeri kakvoj smo željeli – rekao je.

Delić podsjeća da su ranije pokrenute aktivnosti na otvaranju tržnog centra – sirare na lokaciji Golog Brda, te da su za taj projekt interes iskazali predstavnici TIKA-e, s kojima bi se uskoro trebalo pričati o toj temi.

Kako je kazao načelnik Hasan Ajkunić, organiziranje otkupa ovčijeg i kozijeg mlijeka s područja bugojanske općine značilo bi puno za stočare i cijelu lokalnu zajednicu.

-Na dobrom smo putu da pomognemo našim vrijednim ljudima koji skupa imaju oko 10.000 ovaca i koza, što je veliki potencijal. Aktivnosti koje poduzimamo otvaraju, također, šanse za nova upošljavanja – naglasio je Ajkunić.