Ljubav prema igricama i programiranju Azizu Fazlibegoviću obezbjedila besplatno školovanje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aziz Fazlibegović, šesnaestogodišnjak je koji je zahvaljujući svojoj ljubavi prema igricama savladao i programiranje i uspio napraviti igricu. Koliko je to uspješno govori podatak da je osvojio nagradu IT Academy na Nexus Festu.

Aziz Fazlibegović, kao i većina mladih, dosta vremena provodi uz kompjuter i njegovu pažnju okupiraju različite igrice. Iako se većina roditelja trudi ograničiti korištenje interneta želeći pažnju svoje djece usmjeriti ka drugim sadržajima, u Azizovom slučaju, igranje je bilo izuzetno motivirajuće za učenje programiranja:

– Volim igrati igrice, i igrao sam od kada sam dobio prvi kompjuter, a za programiranje sam se zainteresirao prije godinu dana. Od tada je sve počelo. Bio sam na sajmu igrica, prijavio se za nagradnu igru i uspio. To je igrica u kojoj ima beskonačno prepreka, odnosno s napretkom u igri javljaju se automatski nove prepreke koje su sve teže i teže. Skupljeni bodovi omogućavaju “otključavanje” novih igrača, a za izradu igrice trebalo mi 7 dana, i još dodatnih 7 dok sam je objavio. Igrica je dostupna samo za android – istakao je Aziz Fazlibegović.

Znanje za izradu igrice stekao je sam, na internetu, tako da, u ovom slučaju boravak uz kompjuter nije bilo  gubljenje vremena.

– Programiranje me stalno zanimalo i odlučio sam da pokušam. Prva igrica nije bila baš uspješna, a onda sam pronašao program s kojim je bilo lako raditi, iskoristio drugi program koji mi je već bio poznat, spojio ta dva programa i napravio igricu – ističe Fazlibegović .

I tako ljubav prema igri, kreativnost i volja za učenjem i stvaranjem obezbjedili su Azizu Fazlibegoviću besplatnu godinu školovanja na IT akademiji što, kako kaže, predstavlja ostvarenje njegovog sna. Lijep je ovo primjer i za mlade i za roditelje  i pokazatelj da se, ako postoji zainteresiranost, i u kući, uz kompjuter mogu ostvariti uspjesi i napredak.

1234567