Lučin u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je 18. oktobar, datum koji oni stariji Bugojanci pamte kao Lučin. Tradicija duga više od 100 godina u Bugojno održala se i do danas, ali na nešto drugačiji način.
 

 
Nekada se 18. oktobra održavao tradicionalni vašar, na kojem su se okupljali trgovci, ne samo iz Bugojna nego iz cijele regije, nudeći različite proizvode. Mještani, ali i brojni drugi posjetioci koristili su priliku da na Lučin kupe sve potrebno za zimnicu, ali i da nabave odjeću, obuću, alate, kućne potrepštine, stoku, odnosno, kako se tada znalo reći – ponuda je bila „od igle do lokomotive“.
Svi koji su dolazili na vašar mogli su se i zabaviti. U grad bi stizali cirkuski zabavljači, koji su galamom privlačili pažnju onih koji su dolazili na bugojanski Lučin. Ova narodna manifestacija je nekad trajala tri dana, a već duže vrijeme samo jedan dan. Iako je vašar izgubio nekadašnju draž, Bugojanci i danas rado odlaze i kupuju „na Lučin“.
Hroničari su zabilježili da se u Bugojnu od 1870. godine tradicionalno održavaju godišnji i sedmični vašari, a od 1907. godine ustaljen je godišnji vašar koji se održava 18. oktobra i sedmični koji se održava petkom. Godišnji vašari poput Lučina predstavljali su najveći privredni i društveni događaj za koji su se brižljivo pripremali i trgovci i kupci , odnosno bila je to prilika za susrete i trgovinu, dogovore i druženja. Danas, to nije najznačajniji dogadjaj, nema ni ringišpila, ali je ipak ostao sačuvan kao dio tradicije Bugojna.