Magistar Šumarije Bugojno Edin Kišija preminuo od zaostale mine PROM

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas nešto iza 14 sati dogodila se eksplozija mine u rejonu Veseovskih podova, dvadesetak kilometara udaljenom od Bugojna. Obavljajući redovne radne zadatke na doznaci stabala za sjeću Šumarije Bugojno, magistar šumarstva Edin Kišija (1989) nagazio je na zaostalu minu PROM usljed čega je izgubio život.

Dva pomočna radnika, koji su bili angažovani na istim zadacima Midho Balić i Nedžad Bedžedović su ranjeni. Oni su prebačeni u Hitnu službu Doma zdravlja Bugojno, gdje im je ukazana pomoć, nakon čega su zbog prirode povreda transportovani u Kantonalnu bolnicu Travnik.

Ekipa BH MAC-a, je po dojavi izišla na teren Veseovskih podova, područje, koje je inače u proteklom ratu bila ratna zona. Tijelo nesretnog Kišije pronašli su oko 17,30 sati.

Među kolegama smrtno stradalog Kišije na licu mjesta vladala je nevjerica i tuga. Kažu, izgubili su vrijednog i stručnog kolegu koji je volio svoj posao i profesiju za koju se školovao.

Prije dvije godine na skoro istom području radnici bugojanske Šumarije su gasili šumski požar. Ni tada, kao ni danas nije bilo nikakvih podataka, niti oznaka u kartama da se na tom dijelu nalazi površina pod minama.

-Ovo je bio treći dan kako je naš inžinjer Kišija i dva pomočna radnika radila u ovom rejonu . Odjel nije u elaboratu označen kao miniran. Taksacija je prošla 2014. i ovo je četvrti ili peti odjel, koji su radili u ovoj godini . Za minska polja nismo znali, nisu obilježena, u kartičnim kartama ih nema… Ko je postavio mine ne znamo, čije su takođe ne znamo. Takav je naš posao, ove aktivnosti radimo odmahod prestanka rata u našoj zemlji. Rizik je veliki… – kaže nam Nedžad Haračić, upravnik Šumarije Bugojno. Nakon pronalaska tijela Edina Kišija počeo je uviđaj o ovom događaju i do trenutka pripreme ovog teksta on nije bio okončan.