Maglovito i zagušljivo i narednih dana

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Građani Bugojna bukvalno su „okovani“ smogom i maglom, koja se u kotlinskim dijelovima zadržava gotovo tokom cijelog dana.

Isti problem posljednjih dana imaju stanovnici Sarajeva, Tuzle, Zenice i nekih drugih bh sredina, gdje su koncentracije sumpordioksida veoma visoke, i po nekoliko puta više od granične vrijednosti. U Kantonu Sarajevo, Zenici i općini Kakanj proglašene su epizode pripravnosti, zbog velike zagađenosti vazduha.

Aktuelne vremenske prilike odražavaju se, kažu ljekari, na zdravstveno stanje građana, posebno rizičnih grupa pacijenata. Kako saznajemo od dežurnih u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Bugojno povećan je broj pacijenta koji traže ljekarsku pomoć.

Radi se, uglavnom, o hroničnim bolesnicima, asmatičarima i pacijentima s visokim krvnim pritiskom. Svima koji su, naravno, u prilici preporučuje se boravak izvan urbanih gradskih sredina i, po mogućnosti, ostanak u kući. Ovo se posebno odnosi na pacijente s kardiovaskularnim oboljenjima, djecu predškolskog uzrasta, trudnice i starije osobe.

Zbog magle je otežano odvijanje saobraćaja na putevima Srednjobosanskog kantona. Vozačima se savjetuje maksimalan oprez i sporija vožnja, prilagođenja uslovima na putevima. Preporučuje im se, također, da upotrebu vozila svedu na najmanju mjeru, što zbog zagađenja, što zbog vlastite i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Slične vremenske prilike meteorolozi najavljuju i narednih dana. Prema informaciji iz FHMZ-a tek oko 17. decembra očekuju se nešto intenzivnije padavine, koje bi mogle uticati na povlačenje magle u urbanim zonama.