Matica hrvatska u Bugojnu nagradila najbolje učenike u ovoj školskoj godini

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Umjetničkoj galeriji Kulturno-sportskog centra u Bugojnu sinoć je Ogranak Matice hrvatske iz našeg grada organizovao dodjelu nagrada učenicima koji su ostvarili prosjek 5 na kraju ove školske godine.

Nagradu „Matica hrvatska“ dobio je 31-an učenik osnovne i srednje škole.

Matica hrvatska već treću godinu nagrađuje učenike osnovne i srednje škole, koji imaju prosjek ocjena 5. Puno je razloga za to, a jedan od najvažnijih je stimulacija učenika da postižu što bolje rezultate u školi, i da se na ovaj način međusobno takmiče i druže.

-Ova nagrada je jedan poticaj svima njima, za uloženi trud i rad. Zanimljivo je da se broj učenika, u odnosu na ranije, povećao. Oni se sami bore za prosjek, traže bod, dva…Žele, dakle, tu nagradu, koja im je dodatna motivacija, i da se izbore za sebe, što je meni posebno drago. Jer, često puta naši mladi učenici šute, ne znaju se boriti za sebe. Tu se, znači, gradi i taj jedan osobni životni stil, rekao je Antonio Džolan, koji se u ime Ogranka Matice hrvatske u Bugojnu obratio prisutnima. 

Dodao je kako je jedna od novina u organizaciji događaja izložba oko 200 učeničkih radova, koju će svi zainteresovani moći pogledati u narednih 15-tak dana.

– Želja nam je bila da javnosti pokažemo kreativnost i originalnost naših učenika, koje su često pokretači onih pozitivnih i dobrih stvari u društvu, istakao je.

Upravo zbog sadržaja ove poruke, zadovoljnih lica učenika i njihovih roditelja te, za ovu priliku posebno pripremljenog zabavno-kulturnog programa, praksu dodjele priznanja učenicima s prosjekom 5, Ogranak Matice hrvatske iz našeg grada organizovat će, kako se čulo, s velikim zadovoljstvom i narednih godina. 

Uz nagradu „Matica hrvatska“, najboljim učenicima su, ovom prilikom, uručeni rokovnici i olovke.

Zadovoljni činjenicom da se njihov trud isplatio, i da je Matica hrvatska prepoznala njihov rad i kvalitet, neki od nagrađenih učenika su u izjavi za našu RTV kuću rekli:

Danijela Ivoš: „ Završavam šesti razred u Prvoj osnovnoj školi Jaklić odličnim uspjehom. Dakle, dobit ću nagradu. Moram priznati da mi je ova školska godina, zbog prve smjene i prvog susreta s nastavnicima, bila malo teška. Teško se bilo naviknuti na sve to, ali ja vjerujem da će sljedeća godina biti lakša. Ova nagrada mi je, kao neka podrška, u daljem školovanju“.

Danijel Ivoš: „Ja sam Danijelin brat blizanac.Idemo, dakle, zajedno u školu. I meni je drago što sam dobio ovu nagradu. Puno sam se trudio i na kraju je sve ispalo dobro“.

Ivan Lovrić: „Idem u Prvu osnovnu školu Jaklić. Završio sam osmi razred, i nije mi prvi put da dobijem ovu nagradu. Ona je poticaj za rad ubuduće“.

Tajnim glasanjem, učenici su za najbolju nastavnicu proglasili Mladenku Nosić kojoj je, također, uručena prigodna nagrada.