Međunarodni dan radija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas se obilježava Međunarodni dan radija, dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih naroda emitirao program riječima: ”Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta!”.

Ne slavi se Marconijev ili Teslin prvi radijski prijenos, zasnovan na izumu za emitovanje elektromagnetskog zračenja 1894. godine, nego je taj dan odredio UNESCO na inicijativu Španske radijske akademije 13. februara 1946. godine.Tada je osnovan Radio Ujedinjenih naroda koji je u eter krenuo navedenom porukom.

Iako je prva svjetska radiostanica u Pittsburghu započela redovno emitovati vlastiti program još daleke 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine .

Radio je dramama Orsona Wellsa prerastao u zabavljača. U Drugom svjetskom ratu postao je glavni izvor informacija i aktivni učesnik antifašističkog pokreta otpora, a radio je ključni element spuštanja na Mjesec ili potrage za izvanzemaljskim životom . U svakodnevnom životu, publika svih generacija svakodnevno pronalazi razlog da sluša radijski program.

Od uspostave prve radio stanice 1920. Radio se širio munjevitom brzinom i na balkanskom prostoru. Radio Zagreb se oglasio već 1926. godine. Nakon toga slijedi Radio Ljubljana 1927., pa onda Radio Beograd, 1929. godine. Godinama smo učili da je prva radio stanica u BiH ,Radio Sarajevo, pokrenuta 10. aprila 1945. a onda smo, sa nekoliko decenija zakašnjenja, doznali da je „Krugovalna postaja Sarajevo“ počela sa radom 14. jula 1942. i sve vrijeme tokom II svjetskog rata u okrilju kvislinške NDH emitovala program. Čula se u krugu od 300 kilometara oko Sarajeva. Svoj prvi direktni prenos ova radio stanica uradila je iz Travnika, 19. decembra 1943. sa svečanosti predaje odlikovanja Zagrebačke konjičke pukovnije. Radio Sarajevo, koji se javlja slušaocima samo četiri dana nakon što su partizani oslobodili glavni grad BiH, emitovao je na zarobljenoj opremi te radio stanice.

Krajem šezdesetiš godina proteklog stoljeća u BiH i drugi veći gradovi , poput Banja Luke, Doboja, Zenice, Tuzle pokrenuli su radio stanice. Među starije radio stanice u našoj zemlji spada i naš Radi Bugojno koji je protekle godine zakoračio u 51-vu godinu emitovanja programa. Ekspancija radio stanica na području BiH-ne desila se u proteklom ratu potkraj 90-tih, a danas su rijetke općinske sredine koje nemaju svoju radio stanicu dok veći centri imaju po nekoliko radi stanica. Tako 1998. u Bosni Hercegovini postoji oko 300 RTV stanica od kojih su neke emitovale na osnovu dozvola izdatih na različitim nivoima vlasti, dok mnoge nisu posjedovale nikakve dozvole. Ta brojka se u narednih desetak godina smanjila ali ipak preko 200 RTV stanica danas je aktivno u BiH.

U nešto više od stotinu godina postojanja radio je postao dijelom svakog doma. Decenijama se generacije uz radijski program informišu, zabavljaju i uče, a i nakon pojava televizije i interneta, ovaj medij ne gubi na značaju.

1234567