Medvjedica sa mladunčadima uništila deset košnica Stipi Lučiću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U rejonu Obješenice, uzvišenja koje se nalazi na oko 500 metara od centra grada, medvjedica i dva mečića uništili su deset košnica vlasnika Stipe Lučića.

To govore sadašnja saznanja do kojih se moglo doći na osnovu tragova, koji su „posjetioci“ ostavili iza sebe. Stipo, koji se pčelasrtvom bavi više od dvadeset godina, događaj ga je iznenadio, posebno zbog činjenice da se košnice već dvije godine nalaze na području koje je veoma blizu gradskoim centru. -U prečniku od 15 do 20 metara medvjed je bukvalno raznio deset košnica. Pčele su bile uznemirene, a ja sam postupio po zakonu, prijavio događaj i nadležni su zaista brzo i efikasno reagirali. Šteta je sigurno veklika. Jedna košnica košta između 200 i 250 maraka. Ništa se tu neće moći obnoviti, možda se nađe koja matica među ovim polomljenim košnicama, ali to za ovu sezonu sigurno više neće biti proizvodna košnica – razočarano nam govori Stipo Lučić.

U neposrednoj blizini pčelinjaka, medvjedi su raskopali i jedan mravinjak u potrazi za hranom , jer larve koristi u svojoj ishrani.

Mustafa Bašić, ekspert za procjenu iz oblasti lovstva i šumarstva resornog kantonalnog ministarstva, ističe, da ovakvo ponašenje medvjedica nije neuobičajeno za ovaj period u godini, a i zbog činjenice da se lokalitet nalazi u uzgojnom području mrkog medvjeda.

-Medvjedice, koje su na svijet donijele mladunčad sklanjaju se od većih mužjaka u ruralna područja, a u jesen se, u potrazi za biljnom hranom, također, pojavljuju u ovim područjima, velikom broju napuštenih domaćinstava gdje postoji mnogo neobranih plodova. Prije desetak dana ova ista medvjedica sa mladunčadima je registrovana u rejonu MZ Kopčić, na mjesnom igralištu, gdje je mladunče istrčalo među djecu… Vratili smo ih i u međuvremenu je došlo do njihovog pomjeranja u cilju da medvjedica obuči svoje potomstvo, da prehrani i preživi u prirodi – ističe Bašić.

Naglašava, da bi prema zakonu o lovstvu, štetu trebao da nadoknadi dijelom korisnik lovišta, dijelom resorno kantonalno ministarstvo, dio federalno ministarstvo. U ovom slučaju, s obzirom da u našem kantonu nisu formirana lovišta, nadoknadu štete treba da obezbjede kantonalno i federalno ministarstvo.