Medžlis IZ Bugojno dobio sudski spor u slučaju “Pršljanica”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sudski spor u vezi vlasništva nad parcelom “Pršljanica” kod Bugojna završen je obaranjem tužbe koju su podnijeli Igor Lučić i drugi od strane Kantonalnog suda u Novom Travniku.

 

Informaciju su na današnjoj pres-konferenciji potvrdili advokat u ovom slučaju Haris Kaniža i predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić.

-Ovakav ishod sudskog spora se i očekivao budući da pomenuta tužba nije sadržavala nijedan dokaz, koji bi potvrdio navode potpisnika tužbe – rekao je Kaniža.

Dodao je da se postupak vodio u Općinskom sudu u Bugojnu 6-7 godina, te da je ovaj sud “bez ikakvih činjenica, dokaza, i bilo kojeg osnova, donosio presude u korist tužitelja”.

Smatra da je posljednja odluka Kantonalnog suda “dokaz da su pravo i pravda pobijedili”.

– Ranije smo na sudu u Novom Travniku oborili jednu presudu koja je bila u korist tužitelja, a ovih dana smo saznali da je presuđeno u korist Islamske zajednice – naglasio je.

Predsjednik Medžlisa IZ Bugojno Haris Mujić zahvalio je advokatskom društvu Adila Loze, i članovima Izvršnog odbora bugojanskog Medžlisa, te svima koji su doprinijeli da se na slučaj “Pršljanica” konačno stavi tačka.

-Zahvalnost dugujem, također, džematskom odboru i džematlijama Vesele koji su organizovali peticiju i skupili skoro petsto potpisa i, na taj način, podržali naše aktivnosti koje su velika stvar za Medžlis IZ Bugojno – kazao je Mujić. 

Lučić i drugi tražili su da im Medžlis IZ Bugojno preda u posjed parcelu „Pršljanica” površine 7.980 kvadrata koja se oko pedeset godina vodila kao vakufsko zemljište i svojina Islamske zajednice, a na osnovu dokaza među kojima je i kupoprodajni ugovor od 23. aprila 1932. godine.

Ugovor je sklopljen između Ilije i Marijana Lučića i Fatime Šupa rođ. Pandžo, čija je zakonita nasljednica Ševala Pandžo kupljenu zemlju poklonila u hajr, kao opće dobro i vakuf džamije u Veseloj.