Medžlis IZ Bugojno: U šest projekata uložen skoro million maraka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Iza Medžlisa Islamske zajednice Bugojno je veoma uspješna godina, posebno na planu izgradnje novih i sanaciji postojećih vjerskih objekata i druge infrastrukture. U šest većih projekata uloženo je blizu jedan million maraka.

U prošloj godini sagrađena je i otvorena džamija u Pavicama. Vrijednost donacije je 50.000 KM. Završeni su i radovi na davno sagrađenoj džamiji u Podripcima, koja je i svečano i otvorena u oktobru prošle godine. Medžlis IZ Bugojno u ovaj projekat uložio je 15.000 KM. Po riječima predsjednika bugojanskog medžlisa Harisa Mujića, realizovana je donacija dva plastenika od Turske agencije za razvoj Tika vrijednosti 60.000 maraka.

Projekti po džematima

-Nastavljena je i realizacija projekta “Rekonstrukcija i proširenje Ahmed Fadil-pašine džamije u Kupresu”. Vrijednost donacije je 200.000 KM. Takođe, medžlis je obezbijedio donaciju u visini od 290.000 maraka za realizaciju nastavka gradnje džamije u Čipuljiću, a relizovan je i projekat pod nazivom “Gradnja vakufskog poslovnog objekta Nugle”, površine 577 metara kvadratnih. Vrijednost donacije je 330.000 KM- istiće Mujić. Naglašava, kako je u toku prošle godine realizovano još nekoliko manjih projekata u džematima, od kojih valja izdvojiti okončanje projekta rekonstruisanja imamske kuće u Zanesovićima. Postavljena je fasada na mektebu u Seferovićima, te uređena mektebska učionica u džematu Rovna. Od uslovno manjih projekata dovršena je i imamska kuća u Drvetinama, uvedeno centralno grijanje u džamiji i imamskoj kući u Kopčiću, postavljena ograda na velikom greblju u Veseloj, te razvedeno centralno grijanje u imamskoj kući u Gračanici.

Aparati za dijalizu

-Realizovan je i prijem delegacije iz Kuvajta, koja je najavila relizaciju kupovine preostalih 12 aparata za dijalizu Domu zdravlja Bugojno, a u planu je i realizacija posjete delegacije Medžlisa IZ-e Bugojno prijateljima iz Rukometnog saveza Katara, koji su u našem gradu, tačnije na Rostovu, započeli gradnju sportskog kompleksa- kaže Mujić. O ovim, ali i drugim aktivnostima bugojanskog medžlisa, koje su obilježile prošlu godinu biće više riječi na redovnoj godišnjoj skupštini medžlisa, koja je u pripremi.

Predsjednik Medžlisa IZ-e Bugojno Haris Mujić, izrazio je zahvalnost članovima Izvršnog odbora, članovima džematskih odbora i delegata u Skupštini Medžlisa IZ-e Bugojno, koji su dali nesebičan doprinos uspješnoj godini institucije kojoj je na čelu. Izrazio je i nadu da će ova, 2016. godina, biti još uspješnija.

dzamija u cipuljicu u izgradnjiidzamija u kupresuharis mujicvakufski obejkat u naselju Nuglee