„Menadžment zdravstvenog sistema, prednosti i nedostaci“,tema tribine održane u Travniku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

“Menadžment zdravstvenog sistema, prednosti i nedostaci”, naziv je tribine održane u Travniku,a u povodu 7. aprila Svjetskog dana zdravlja.

” Motiv da dođem u KCUS bio je da se popravi situacija. Ja sam znala u šta se upuštam. Do dolaska na KCUS imala sam dovoljno iskustva u upravljačkim strukturama. Velike promjene smo napravili na KCUS. Po odlasku iz Opće bolnice ostavila sam im 1,7 miliona KM u plusu. Željela sam pokazati da su žene SDA prisojne, vrijedne, inteligentne…”, kazala je prof. Izetbegović,tokom navedene tribine ,najavljujući da se od KCUS-a može očekivati samo najbolje.

“Naša je zadaća da budemo stručni, ljubazni i da se naši pacijenti vrate zdravi svojim porodicama nakon liječenja na KCUS-u. Ja zaista kontroliram rad KCUS-a. Vodim računa o organizaciji. Želim zdravstveni sistem u kojem postoji kontrola. Vodim računa o organizaciji. Želim zdravstveni sistem u kojem postoji kontrola. Zaustavili smo korupciju. Sve dobavljače plaćamo redovno. Sve se radi po zakonskoj proceduri,a i vratili smo 81 milion KM duga.Bitno je da omogućimo bolje zdravstvo našim građanima i mogućnost zaposlenja mladim ljudima. Liste čekanja smo uspješno skratili, a veliki broj ih eliminisali. Uštede se mogu napraviti ispravnom reformom zdravstva, a također zaposliti i novi kadrovi”,rekla je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović,tokom tribine u Travniku,a čije je izlaganje, više puta, prekidano dugim aplauzima.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, obraćajući se prisutnima na tribini u Centru za kulturu Travnik, je kazala kako prepuna sala potvrđuje još jednom činjenicu da je SDA jedina politička snaga u BIH koja ima ovako respektabilan broj žena aktivnih kroz asocijacije žena Stranke demokratske akcije i Asocijacije Fatma.

“Večerašnja ali i sve ranije održavane tribine, najbolji su pokazatelj našeg jedinstva i snage jer su sale premale da bi primile sve zainteresovane građane. Ovakva slika najbolja je poruka svima jer govori više od riječi o tome šta jeste i koliko je snažna SDA”, poručila je Mahmutbegović. Istaknula je kako živimo u vremenu izuzetno složenih prilika na globalnom i regionalnom nivou, koje se direktno i indirektvo održavaju i na stanje u Bosni i Hercegovini. “Svjedoci smo izazova i iskušenja koji su svakodnevno pred nama, a ogledaju se kroz stalne dugogodišnje pritiske na jedinstvenost, cjelovitost, suverenost BiH, njen integritet i opstanak. Svjedoci smo izazova i iskušenja koji su u ovom trenutku pred državom BiH, pred SDA i pred nama svima. Svjedoci smo stalnih tenzija, pritisaka i huškačke retorike sa vrijeđanjem i omalovažavanjem države BiH i nas Bošnjaka od strane rukovodstva manjeg bh. entiteta. Svedoci smo pokušaja i da se kroz nametanje izbornog zakona koji je u interesu jedne političke stranke uvede dodatna diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u kantonima gdje su manje zastupljeni, sprječavajući im pravo da budu birani i izabrani, i pokušaja da se na taj način uvode treći entitet. Pritisci i tenzije posebno su naglašeni u posljednje vrijeme obzirom da je izborna godina. Svjedoci smo također da su građanske stranke, stranke tzv. ljevice, u fokus svog djelovanja stavile rušenje takozvanih nacionalnih stranaka, naravno pri tom misleći na SDA. Svi udari su upereni najviše u SDA jer te stranke i postoje i djeluju samo na onim prostorima gdje su Bošnjaci većina i zato što SDA vide kao jedinog pravog protivnika”, kazala je Mahmutbegović,naglašavajući da su napadi na SDA orkestrirani, koordinirani i dobro vodjeni od strane protivnika BiH jer je poznato da SDA je jednako BH.

” Rušenje Stranke demokratske akcije i njeno slabljenje idu na ruku protivnicima BiH jer znaju da će sa oslabljenom SDA oslabiti i država i da će na taj način najbolje i najlakše ostvariti svoje ciljeve koji su nama odavno dobro poznati. Međutim, zaboravili su da je SDA i do sada iz svih bitaka izlazila kao pobjednik a tako će biti i sada jer je SDA više od stranke, više od pokreta. Ona je za nas ideja, država, identitet i naš opstanak”, kazala je, između ostalog,potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović.

Prisutnima su se obratile i doc.dr. Kenela Zuko, predsjednica Asocijacije „Fatma“ BiH i dipl.iur. Senija Bubić, predsjednica Asocijacije žena SDA BiH.

Tribina je održana u organizaciji Asocijacije žena i Asocijacije „Fatma“ OO SDA Travnik u suradnji s Asocijacijom „Fatma“ KO SDA Srednjobosanskog kantona.

14151617181920212223242526