Ministrica Katica Čerkez u Bugojnu – bolji uslovi za

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U posjeti Bugojnu boravila je ministrica obrazovanja, nauke i kulture Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez. Sastanku u Općini Bugojno su pored načelnika Bugojna Hasana Ajkunića prisustvovali  i predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić, kao i  direktori bugojanskih osnovnih i srednjih škola.

    Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Katica Čerkez prvi put je u Bugojnu s ciljem da se o pitanjima obrazovanja razgovara i na lokalnom nivou, kako s načelnikom općine Hasanom Ajkunićem, zamjenikom predsjedavajuće OV Bugojno Igorom Vrljićem, tako i s direktorima osnovnih i srednjih škola iz našeg grada jer, kako je istaknuto, obrazovanje nije odgovornost samo Kantona nego treba uključiti i lokalnu zajednicu. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

-S obzirom na to da će se pojaviti manjak učenika u ovoj i narednoj školskoj godini, direktori moraju praviti jednu izlaznu strategiju o tome kako prevazići viškove uposlenih u osnovnim i srednjim školama. Također, smatramo da se u budućnosti mora povesti veća pažnja kako pedagoga u školama, tako i socijalnih i zdravstvenih institucija u smislu podrške djeci s teškoćama u razvoju. Animiraćemo  i povezati djelovanje Centar za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Bugojno i Centara za socijalni rad kako bi obezbjedili što bolje uslove  – naglasila je ministrica Čerkez.    

      Istakla je kako su odobrena sredstva od 30.000 KM, kojom Vlada SBK želi podržati izgradnju centralnog grijanja u područnoj školi Vesela, koja se  na početku školske godine suočila s problemima neadekvatnog zagrijavanja prostorija u kojima se odvija nastavni proces. Općina Bugojno će u ovom projektu učestvovati sa 10.000 maraka. Bilo je riječi i o projektu proširenja Prve OŠ Jaklić za učenike koji nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i programu, a u čijoj će realizaciji finansijski učestvovati i Vlada Republike Hrvatske. Razmatran je i zahtjev da se u Bugojnu ponovo formira srednja medicinska škola.

Načelnik općine Hasan Ajkunić naglasio je da je Bugojno jedna od općina u SBK-u s najvećim brojem učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Pored toga  značajan je broj učenika u  muzičkoj školi,  djece u predškolskom obrazovanju kao i djece s poteškoćama u razvoju, koja su okupljena u udruženju „Leptir“. Sve su to pitanja od značaja za lokalnu zajednicu, naglasio je načelnik Ajkunić te dodao:

– Ovo je jedan u nizu sastanaka s ciljem rješavanja niza problema u obrazovanju. Na lokalnoj je zajednici da otvori odjeljenje medicinske škole, s obzirom na to da imamo uslove, ali i veliku zainteresiranost učenika. Kada su u pitanju kapitalne investicije,  dvije srednje škole nemaju sportske dvorane, to će biti jedan od prioriteta. Pored toga u saradnji s Vladom SBK-a i OV Bugojno radit će se na poboljšanju uslova za odvijanje nastavnog procesa u škola u Bugojnu.

     Predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić je naglasio kako je Općina Bugojno već izdala urbanističku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju Treće odnosno Prve OŠ Jaklić, te da sada slijedi izrada glavnog projekta kako bi se moglo pravovremeno aplicirati na konkurs, koji će uskoro izići u okviru Vlade Republike Hrvatske, koja je partner u ovom projektu.