Miroslav Matošević: Usvajanje novog zakona osigurat će kvalitetniji razvoj turizma u SBK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Primjena novog zakona o turističkim zajednicama, čije se usvajanje očekuje na području SBK-a, trebao bi znatno unaprijediti razvoj turizma u našem kantonu.

 

-Turistička zajednica (TZ) već četvrtu godinu funkciniše na način da niko ne finansira njen rad. Uprkos tome, možemo se pohvaliti da smo uradili puno na kontinuitetu razvoja turizma, njegovom unapređenju i promociji – kazao je direktor Turističke zajednice SBK-a Miroslav Matošević.

Dodaje kako je najbolji pokazatelj postignutih rezultata broj ostvarenih dolazaka gostiju koji, u zavisnosti od sezone, procentulano raste od 16 do 30 posto.

Ističe da su u izradu pomenutog zakona uključeni i turistički radnici, te da bi trebao ponuditi određene novine u oblasti turizma u općinama SBK-a.

-Vraćamo se, zapravo, u 2003. kada su postojale općinske turističke zajednice. I na nedavnoj Skupštini smo zaključili da postoji potreba za njihovo osnivanje, u gradovima koji to žele i imaju potencijal – istaknuo je.

Naglašava kako bi nadležnost TZ SBK-a, u tom slučaju, bila da „obavlja zajedničke poslove razvoja programa i turističkih proizvoda koje će vezati nekoliko općina, mjesta ili regiju, a da bi se novoformirane zajednice u općinama bavile aktivnostima na lokalnom nivou“.

-Data je podrška takvim prijedlozima, i mi očekujemo u skorije vrijeme da novi zakonski propisi stupe na snagu. Oni će osigurati finansiranje turističkih zajednica i, nadamo se, jedan bolji i kvaliteniji iskorak u razvoju turizma – zaključio je Miroslav Matošević.