Mladi iz Bugojna, Jajca i Mostara zajedno u projektu „BuJaMo“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U sklopu projekta „BuJaMo“ – mladi protiv podjela kulturom dijaloga i tolerancijom, koju provodi Misija OSCE-a u Bugojnu je održana radionica u čijem radu su učestvovali mladi iz našeg grada, Jajca i Mostara.

 

Srednjoškolci okupljeni u bugojanska pozorišta „Fedru“ i „Eko-Art“, Mostarski teatar mladih (MTM) i dramsku sekciju Srednje stručne škole iz Jajca, savladavali su tehnike forum teatra i improvizacije.

Poručili su onima koji odlučuju o njihovoj budućnosti da ne pristaju ni na kakve podjele, i da se zalažu za zajedništvo, toleranciju i bolji život u BiH, te da podržavaju mlade iz Jajca koji ne odustaju od borbe za bolje i pravednije obrazovanje.

-Ovdje smo da ojačamo tu njihovu ideju, da ih zbližimo, i da podržimo mlade koji žele bolji život u ovoj zemlji, u kojoj se sve razgrađuje. Ovo što radimo je podrška zdravim snagama mladih ljudi iz ova tri grada, koji žele drugačiju budućnost – kazao je voditelj radionice Sejo Đulić.

Profesorica bosanskog jezika iz Bugojna Senada Milanović ističe kako je projekt veoma značajan, uzme li se u obzir okruženje u kojem se nalaze mladi ljudi.

-Mislim da će cijela ova priča imati nekog efekta i da će, na neki način, otvoriti oči odraslima i onima koji kroje budućnost, ne samo našoj djeci već i svima nama, da pogledaju drugačije i da spoznaju da djeca treba da žive zajedno u druženju i ljubavi, a ne da im se nameću neka ograničenja – kazala je.

Voditeljica dramske grupe i profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj stručnoj školi u Jajcu Josipa Bogić izrazila je, također, zadovoljstvo činjenicom da su učenici ove škole uključeni u projekt „BuJaMo“.

-Raduje me što mladi uče o forum teatru, koji je jedan novi oblik komunikacije s publikom, gdje moraju tražiti probleme u društvu i onda ih aktuelizirati na sceni. Istovremeno, gledam kako se rađaju neka nova prijateljstva i kako se djeca raduju saradnji koja slijedi – naglasila je.

Mladi ljudi, učesnici projekta, kažu kako su iskustva i poznanstva koja su stekli u Bugojnu, i ranije u Jajcu, neprocijenjiva.

-Prvo smo išli u Jajce, gdje smo imali radionice na temu nacionalnosti, razdvajanja i pripadnosti. Sada to isto imamo i u našem gradu – rekla je Melisa Mekić iz Bugojna.

Učenice Valentina Baković iz Jajca i Zerina Oručević iz Mostara zadovoljne su organizacijom radionica i jedva čekaju, kažu, novu radionicu u Mostaru.

-Volimo glumu i druženja. Lijepo je upoznavati nove ljude i razmjenjivati mišljenja o stvarima koje mlade moraju zanimati – naglasile su.

Rezultati projekta „BuJaMo“ bit će prezentovani tokom jeseni na mini festivalima tolerancije, koji će biti održani u Bugojnu, Jajcu i Mostaru.

23242526272829303132333435