MLADI LUK – PROLJETNI ČISTAČ ORGANIZMA I PRIRODNI LIJEK

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Proljeće na trpezu donosi niz svježih namirnica, a među njima se ističe – mladi luk. Ovaj skromni, ali moćni zeleni saveznik nije samo ukusan dodatak jelima, već i izvanredno sredstvo za jačanje imuniteta i čišćenje organizma.

Prirodni antibiotik iz vrta

Mladi luk obiluje sumpornim jedinjenjima, naročito alicinom – supstancom koja ima snažno antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Zahvaljujući tome, djeluje kao prirodni antibiotik, pomažući organizmu da se odbrani od sezonskih infekcija i upala.

Podrška probavi i detoksikaciji

Zahvaljujući vlaknima i blagim prirodnim uljima, mladi luk potiče rad probavnog sistema, reguliše stolicu i ubrzava izbacivanje toksina iz tijela. Djeluje i blago diuretički, što dodatno potpomaže pročišćavanju organizma.

Saveznik zdravog srca

Mladi luk sadrži značajne količine kalija, koji je važan za regulaciju krvnog pritiska, kao i flavonoide koji jačaju krvne sudove. Redovnim konzumiranjem može se smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomoći u snižavanju holesterola.

Jačanje imuniteta i kostiju

Bogata kombinacija vitamina C, A i K čini mladi luk korisnim za jačanje imuniteta, ali i za očuvanje zdravlja kostiju i zuba. Vitamin K ima važnu ulogu u apsorpciji kalcija i prevenciji osteoporoze.

Niskokaloričan i osvježavajući

Jedna od prednosti mladog luka je što je niskokaloričan – idealan za lagane obroke i dijetalne režime. Osim toga, pruža osjećaj sitosti i svježine, bez osjećaja težine nakon obroka.

Mladi luk nije samo sezonska delicija već i pravi eliksir zdravlja. Iskoristimo ga dok je svjež – kao dodatak salatama, jelima ili jednostavno kao grickalicu uz obrok. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a zdravlje – snažnije.