MSŠ Donji Vakuf održala čas historije povodom Dana nezavisnosti BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer je u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH u Mješovitoj srednjoj školi Donji Vakuf, u organizaciji Historijske sekcije pod vodstvom profesorice Amire Vajzović upriličen čas historije.

Gost predavač bio je publicista, istraživač i historičar Mulo Hadžić. Na zanimljiv način, kroz različite pjesme i historijski čas živućeg izvora perioda nastanka nezavisne Bosne i Hercegovine, učenici su zavirili u daleku prošlost i upoznali i historiju Donjeg Vakufa.

O značaju 1. marta govorila je profesorica historije Amira Vajzović, a o historiji Donjeg Vakufa, Prusca, manje poznatim Donjovakufljanima i periodu agresije na BiH kroz svojih 10 knjiga učenicima je govorio Mulo Hadžić, čovjek koji je istražio do tad nepoznatu historiju Donjeg Vakufa i stavio je na papir, zapisao u svoje knjige da budu svjedok budućim generacijama o postojanju i razvitku Donjeg Vakufa.

Zapise o Donjem Vakufu, Pruscu, donjovakufskom nogometu, košarci, šehidima i kulturi dugo je prikupljao, slagao i nakon napornog rada ukoričio. Ostavio u amanet gradu da svjedoče stotinama godina o nama, našem vremenu i našim djelima. Mulo Hadžić napisao je 10 knjiga; u 11 prijeratnih godina 3 knjige, u 11 poslijeratnih godina sedam knjiga, više od 5.000 napisanih stranica, na stotine sagovornika, hiljade fotografija.

Jučer su učenici Mješovite srednje škole, zajedno sa svojim profesorima imali priliku da zajedno sa autorom, Mulom Hadžićem, prošetaju knjigama kroz historiju Donjeg Vakufa, posebno se osvrćući na historijski datum BiH 1. mart Dan nezavisnosti. Na ovaj način učenici Srednje mješovite škole Donji Vakuf obilježili su 1. mart i svim Bosancima i Hercegovcima čestitali 25 godina nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine!

Gost predavač historijskog časa Mulo Hadžić poklonuo je Historijskoj sekciji Mješovite srednje škole Donji Vakuf Kartu Bosanskog Kraljevstva i svoju posljednju knjigu koja govorti o razvoju kulture Donjeg Vakufa. U znak zahvalnosti na podršci direktoru Asimu Orahovčiću uručio je također jednu od svojih vrijednih knjiga.

Historijskom času prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf Naser Rujanac.