MUP SBK-a: Pojačana kontrola saobraćaja i rada ugostiteljskih objekata

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

I tokom ovog vikenda nastavljen je kontinuitet preduzimanja pojačanih mjera pripadnika MUP-a SBK-a tokom vikenda. Opredjeljenje za ovakav pristup proizašlo je iz činjenice da su tokom posljednjih nekoliko vikenda provedene mjere za rezultat imale isključenje 280 vozača koji su upravljali vozilima pod dejstvom alkohola. Istovremeno, broj saobraćajnih nezgoda provođenjem tih mjera je smanjen, kao i njihove posljedice.

Tokom posljednjeg vikenda pojačane mjere preduzimane su u svim općinama našeg kantona, ali su akcenti djelovanja policijskih službenika bili različiti. Tako je na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Novog Travnika, Travnika i Viteza akcenat bio kontrola rada ugostiteljskih objekata u pogledu poštivanja radnog vremena i zabrane točenja alkohola maloljetnicima, kao i pronalazak sredstava i predmeta izvršenja krivičnih djela.
Prilikom legitimisanja osoba u jednom od ugostiteljskih objekata u Novom Travniku oduzet je pištolj „Crvena zastava – M70“ sa 6 komada metaka i bijela praškasta tvar za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga „speed“.
U Bugojnu je, zajedno sa inspektorima ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, izvršena kontrola rada 6 ugostiteljskih objekata. Tom prilikom za dva vlasnika ugostiteljska objekta izdati su prekršajni nalozi zbog točenja alkohola maloljetnicima, dok će inspektori ministarstva privrede pokrenuti 4 prekršajna postupka protiv odgovornih osoba u kontrolisanim ugostiteljskim objektima.
Akcije pojačane kontrole saobraćaja provođene su na području ostalih općina Srednjobosanskog kantona. Akcije su postigle značajne rezultate u smislu sankcionisanja vozača, ali i u pogledu prevencije saobraćajnih nezgoda, obzirom da su alkoholizirani vozači isključivani iz saobraćaja. Tako su službenici policije u navedenim akcijama podnijeli ukupno 324 prekršajna naloga, mobilnim radarima evidentirali ukupno 172 slučaja prekoračenja dozvoljene brzine, dok je iz saobraćaja isključeno 11 vozila zbog neregistrovanosti ili tehničke neispravnosti. Iz saobraćaja su isključena i 32 vozača zbog alkoholiziranosti ili upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita.
Najinteresantniji slučajevi zabilježeni su na području Jajca, gdje su u dva slučaja, vozači zbog utvrđene alkoholiziranosti od 2,91 i 2,45 promila alkohola isključeni iz saobraćaja. Međutim, zbog odbijanja naredbe ovlaštene službene osobe i namjere da u takvom stanju nastave sa upravljanjem vozilom, osobe su lišene slobode u trajanju do 24 sata, te će protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak po više osnova.

Imajući u vidu rezultate ove akcije, kao i onih koje su provedene u ranijem periodu, pripadnici MUP-a SBK-a obavještavaju građane da će sa ovim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu, te mole učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, kako bi povećali svoju, ali i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.