MUP SBK: Pojačane mjere sigurnosti tokom vikenda

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tokom proteklog vikenda nastavljeno je sa provođenjem pojačanih mjera sigurnosti. Osim policijskih službenika MUP-a Srednjobosanskog kantona u provedbi tih mjera učestvovali su kantonalni inspekcijski organi i službenici terenskog ureda Službe za strance BiH.

Aktivnosti su provođene u dva pravca – kontrola rada ugostiteljskih objekata, te pojačana kontrola saobraćaja s ciljem sankcionisanja višestrukih povratnika u vršenju saobraćajnih prekršaja.

Prilikom kontrole saobraćaja privremeno su oduzeta 4 motorna vozila od osoba za koje je utvrđeno da su višestruki povratnici u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja i da, do sada izrečene sankcije nisu postigle svrhu, te su osobe nastavile sa vršenjem prekršaja. Tako je u mjestu Putičevo – Travnik oduzeto vozilo „Hummer“, registarskih oznaka E56-M-784, kojim je upravljao J.B. rođen 1990. godine iz Gornjeg Vakuf-Uskoplja. Osobi je u ranijem periodu izrečeno više novčanih kazni, a provjerom je u registru ustanovljeno da ima 1260 KM neuplaćenih novčanih kazni, a prilikom pregleda vozila pronađena je i određena količina opojne droge marihuana. Uz zahtjev sudu za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedene osobe biće stavljen prijedlog za trajno oduzimanje vozila, kako bi se osoba spriječila u daljem činjenju prekršaja.

U Travniku je iz istih razloga privremeno oduzeto i motorno vozilo marke „BMW“, registarskih oznaka K61-E-143, kojim je upravljao A.S. rođen 1980.godine iz Travnika, za kojeg je provjerom ustanovljeno da ima veći broj prekršaja i da nije uplatio novčane kazne u ukupnom iznosu od 1130 KM. Nadležnom sudu će također, uz zahtjev za vođenje prekršajnog postupka, biti predloženo trajno oduzimanje vozila, kao sredstva izvršenja prekršaja.

U Vitezu je privremeno oduzeto vozilo od osobe za koju je utvrđeno da je višestruki povratnik u vršenju saobraćajnih prekršaja i da ima iznos od 5960 KM neuplaćenih novčanih kazni. Radi se o osobi inicijala K.O. rođen 1990.godine iz Busovače, od kojeg je oduzeto motorno vozilo marke „BMW 530 D“, registarskih oznaka K08-J-150.

Službenici policije u Novom Travniku su privremno oduzeli motorno vozilo marke „Mercedes-kombi“, registarskih oznaka J74-E-562, kojim je upravljao V.D. iz Travnika, za kojeg je u registru novčanih kazni ustanovljeno da je počinilac više saobraćajnih prekršaja i da ima iznos od 2940 KM neuplačenih novčanih kazni. U prekršajnom postupku će također biti predloženo trajno oduzimanje vozila, kako bi se osoba spriječila u daljem činjenju prekršaja.

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja isključeno 15 vozača i 6 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 236 prekršajnih naloga.

Kontrola rada ugostiteljskih objekata vršena je na području Novog Travnika, Viteza (Stara Bila), Travnika (Babanovac) i Kreševa. U Novom Travniku službenici policije su podnijeli prekršajne prijave protiv 4 vlasnika ugostiteljskih objekata zbog prekoračenja općinske odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, s obzirom da je u istim zatečeno više desetaka gostiju nakon isteka propisanog radnog vremena.

U mjestu Stara Bila, prilikom kontrole ugostiteljskog objekta i provođenja operativno-taktičke radnje racije, po prethodno pribavljenoj naredbi Općinskog suda Travnik, koja je provedena dana 08.01.2017.godine u terminu od 00,50-02,15 sati izdato je nekoliko prekršajnih naloga. Službenici policije su izdali 3 prekršajna naloga zbog odbijanja naređenja ovlaštene službene osobe. Inspektori Službe za strance – terenski ured Travnik izdali su 4 prekršajna naloga zbog kršenja odredbi Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH, dok su od strane kantonalne inspekcije ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona izrečene Zakonom propisane mjere vlasniku objekta i odgovornoj osobi zbog prekršaja vezanih za neprijavljivanje radnika, neizdavanje fiskalnih računa i točenja alkohola maloljetnim osobama.

Nakon uočenih nedostataka prilikom kontrole ugostiteljskih objekata na platou Babanovca, kantonalni tržno-turistički inspektori su, uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i PS Travnik, izvršili pečačenje jednog ugostiteljskog objekta.