MUP SBK: Pojačane mjere sigurnosti tokom vikenda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tokom proteklog vikenda nastavljeno je sa provođenjem pojačanih mjera sigurnosti. Osim policijskih službenika MUP-a Srednjobosanskog kantona u provedbi tih mjera učestvovali su kantonalni inspekcijski organi i službenici terenskog ureda Službe za strance BiH.

Aktivnosti su provođene u dva pravca – kontrola rada ugostiteljskih objekata, te pojačana kontrola saobraćaja s ciljem sankcionisanja višestrukih povratnika u vršenju saobraćajnih prekršaja.

Prilikom kontrole saobraćaja privremeno su oduzeta 4 motorna vozila od osoba za koje je utvrđeno da su višestruki povratnici u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja i da, do sada izrečene sankcije nisu postigle svrhu, te su osobe nastavile sa vršenjem prekršaja. Tako je u mjestu Putičevo – Travnik oduzeto vozilo „Hummer“, registarskih oznaka E56-M-784, kojim je upravljao J.B. rođen 1990. godine iz Gornjeg Vakuf-Uskoplja. Osobi je u ranijem periodu izrečeno više novčanih kazni, a provjerom je u registru ustanovljeno da ima 1260 KM neuplaćenih novčanih kazni, a prilikom pregleda vozila pronađena je i određena količina opojne droge marihuana. Uz zahtjev sudu za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedene osobe biće stavljen prijedlog za trajno oduzimanje vozila, kako bi se osoba spriječila u daljem činjenju prekršaja.

U Travniku je iz istih razloga privremeno oduzeto i motorno vozilo marke „BMW“, registarskih oznaka K61-E-143, kojim je upravljao A.S. rođen 1980.godine iz Travnika, za kojeg je provjerom ustanovljeno da ima veći broj prekršaja i da nije uplatio novčane kazne u ukupnom iznosu od 1130 KM. Nadležnom sudu će također, uz zahtjev za vođenje prekršajnog postupka, biti predloženo trajno oduzimanje vozila, kao sredstva izvršenja prekršaja.

U Vitezu je privremeno oduzeto vozilo od osobe za koju je utvrđeno da je višestruki povratnik u vršenju saobraćajnih prekršaja i da ima iznos od 5960 KM neuplaćenih novčanih kazni. Radi se o osobi inicijala K.O. rođen 1990.godine iz Busovače, od kojeg je oduzeto motorno vozilo marke „BMW 530 D“, registarskih oznaka K08-J-150.

Službenici policije u Novom Travniku su privremno oduzeli motorno vozilo marke „Mercedes-kombi“, registarskih oznaka J74-E-562, kojim je upravljao V.D. iz Travnika, za kojeg je u registru novčanih kazni ustanovljeno da je počinilac više saobraćajnih prekršaja i da ima iznos od 2940 KM neuplačenih novčanih kazni. U prekršajnom postupku će također biti predloženo trajno oduzimanje vozila, kako bi se osoba spriječila u daljem činjenju prekršaja.

Tokom vikenda je po različitim osnovama, a najčešće zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, iz saobraćaja isključeno 15 vozača i 6 vozila, a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 236 prekršajnih naloga.

Kontrola rada ugostiteljskih objekata vršena je na području Novog Travnika, Viteza (Stara Bila), Travnika (Babanovac) i Kreševa. U Novom Travniku službenici policije su podnijeli prekršajne prijave protiv 4 vlasnika ugostiteljskih objekata zbog prekoračenja općinske odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, s obzirom da je u istim zatečeno više desetaka gostiju nakon isteka propisanog radnog vremena.

U mjestu Stara Bila, prilikom kontrole ugostiteljskog objekta i provođenja operativno-taktičke radnje racije, po prethodno pribavljenoj naredbi Općinskog suda Travnik, koja je provedena dana 08.01.2017.godine u terminu od 00,50-02,15 sati izdato je nekoliko prekršajnih naloga. Službenici policije su izdali 3 prekršajna naloga zbog odbijanja naređenja ovlaštene službene osobe. Inspektori Službe za strance – terenski ured Travnik izdali su 4 prekršajna naloga zbog kršenja odredbi Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH, dok su od strane kantonalne inspekcije ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona izrečene Zakonom propisane mjere vlasniku objekta i odgovornoj osobi zbog prekršaja vezanih za neprijavljivanje radnika, neizdavanje fiskalnih računa i točenja alkohola maloljetnim osobama.

Nakon uočenih nedostataka prilikom kontrole ugostiteljskih objekata na platou Babanovca, kantonalni tržno-turistički inspektori su, uz asistenciju službenika Sektora kriminalističke policije i PS Travnik, izvršili pečačenje jednog ugostiteljskog objekta.