Muslimani obilježili Noć bitke na Bedru

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Muslimani u Bosni i Hercegovini sinoć su obilježili  17. noć mjeseca Ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr.

U skladu sa tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, prigodnim je programima obilježena u džematima širom Bosne i Hercegovine.

Tim povodom u Sultan Ahmedovoj džamiji prigodno predavanje održao je dr. hfz. Elvir Duranović, u džamiji Princeze Dževhere dr. Zuhdija Adilović, a u džamiji Čipuljić prisutnima se obratio glavni imam prof. Vehid ef. Arnaut.

Naime, druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda, iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama. Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Inače, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 17. Ramazan, dan kada se dogodila bitka na Bedru, proglasila i Danom bošnjačke dijaspore.