Muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

S posebnom radošću i duhovnošću muslimani sutra dočekuju Ramazanski bajram, koji dolazi nakon mjeseca posta i ibadeta.

Ovaj veliki blagdan nastupa nakon klanjana bajram namaza u 5.50 sati. Bajram namaz bit će klanjan u svim džamijama na području Medžlisa IZ Bugojno, a centralna svečanost održat će se u Kulturnom centru “Princeze Dževhere”. Bajram namaz predvodit će glavni imam Vehid ef. Arnaut. Kao i prethodnih, i ove godine očekuje se prisustvo velikog broja vjernika ne samo iz Bugojna i susjednih gradova, već i evropskih zemalja u kojima žive bh. gradjani, a koji će ovaj Bajram provesti sa svojim porodicama. Nakon klanjanja bajram namaza predvidjen je obilazak mezarja uz džamije, a u 9 sati, u motelu “Heko”, glavni imam Vehid ef. Arnaut upriličit će bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog i javnog života grada. U 13 sati bit će održan mevlud u džematu Glavice.

Drugi dan Ramazanskog bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, planiran je obilazak šehidskih mezarja. Nakon okupljanja u 9 sati na Centralnom šehidskom mezarju, gdje će biti proučena dova za šehide, delegacije će obići mezarja u Jakliću, Vrbanji , Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima. Učenje jasini šerifa i dove za duše šehida u svim džamijama na području bugojanskog Medžlisa bit će upriličeno u 12.45 sati. Medžlis IZ Bugojno će još jednim tradicionalnim kulturnim dogadjajem obilježiti ovaj veliki muslimanski blagdan.

Treći dan Ramazanskog bajrama predvidjen je Bajramski koncert na kojem će nastupiti GFA i Vokalni ansambl Bugojno. Organizator pozivaja gradjane da prisustvuju Bajramskom koncertu koji će se održati na Trgu Zlatnih ljiljana u 21 sat.

Povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama poruku i čestitku muslimanima uputio je glavni imam Vehid ef. Arnaut.