Na Rostovu održano Otvoreno prvenstvo BiH u motocrossu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Motocross staza Rostovo privukla je brojne poklonike ovog sporta iz naše zemlje i susjedne Hrvatske, a Otvoreno prvenstvo BiH upriličeno je u 5 klasa: MX turist , MX –veteran, MX- 85, MX- 1 i MX -2.

Vožene su po dvije utrke, a u klasama MX –turis i MX –veteran , kao i klasama MX-1 i MX-2 učesnici su vozili zajedničke utke.

Vremenske prilike, okarakterisane prvenstveno dugotrajnom sušom, i nisu išle na ruku organizatoru , MCK Bugojno. Ipak, permanentnim polijevanjem staze dan ranije i na sam dan utke stvoreni su odlični uslovi na ponajboljoj stazi u našoj zemlji da zaljubljenici ovog sporta uživaju u ukupno 6 utrka i odličnim vožnjama učesnika.

U MX-turis klasi sa dva prva mjesta iz dvije utrke trijumfovao je Ante Radić, član MCK Cetina. Drugo i treće mjestu osvojili su vozači MCK Vitez , Robert Stojak i Domagoj Vidović, a poredak je odlučilo bolji plasman u drugoj vožnji Stojaka.

U klasi MX-veteran pobijedio je Željko Pavlović iz MK Maršal. Drugoplasirani je bio Boško Rezo iz AMK Uskoplje, a treći Miroslav Milojević, član Miron Moto Derventa.

Sa dva prva mjesta u dvije utrke u klasi MX -85 najbolji je bio Ivano Vidak iz ECK Team iz Travnika. Drugo i treće mjesto u ovoj klasi pripalo je Bartulu Saviću i jedinoj učesnici Jeleni Kundid, članovima MCK Cetina.

Prvo mjesto u klasi MX-2 sa dvije pobjede u dvije utrke osvojio je Teo Vidak iz ECK Team iz Travnik. Drugoplasiran je bio Sascha Gajić iz Miron moto Derventa, a treće mjesto je pripalo Davidu Vidoviću, članu MCK Vitez.

Najviše su na stazi pokazali vozač u klasi MX -1. Od 10 učesnika u ovoj klasi suvereno u obje utrke trijumfovao je višegodišnji prvak naše zemlje Dario Čerkez, član MCK Vitez. Sa dva druga mjesta na kraju je drugoplasirani bio Petar Kundid iz MCK Cetina, dok je njegov klupski kolega Frano Jelović bio trećeplasirani.

Kako je utrka na Rostovu bila posljednja u ovoj sezoni na kraju su proglašeni i najuspješniji klubovi. Na osnovu tri najbolja plasmana prvo mjesto je zauzeo MCK Vitez sa ukupno 124 boda. Drugo mjesto sa 100 bodova je pripalo ECK Team iz Travnika, a treće sa ukupno 81 bodom AMK Kreševo.

Davor Kožul, predsjednik Motociklističkog saveza BiH i delegat utrke na Rostovu, kao i Benjamin Hajdarević, predsjednik Motocross kluba Bugojno, bili su na kraju zadovoljni i uslovima i onim šta su pokazali vozači na stazi.

– Ovo  je 15. godina da osvajam prvenstvo BiH u najjačoj MX-1klasi. Prošle godine sam imao pauzu a u prethodnih 14 godina sam bio šampion. Evo i sada sam trijumfovao i naravno da ću se nastaviti takmičiti i u narednoj sezoni. Uslovi su danas bili odlični i svaka čast domaćinu MCC Bugojno na čelu sa Benjaminom Hajdareviućem koji su se potrudili da permanentnim polijevanjem staze stvore odlične uslove za vožnju. Ovo je dosta skup sport, a mi takmičari i klubovi skoro sve snosimo sami. Malo je podrške od predstavnika vlasti mada imamo uslove i za veća i značajnija takmičenja, istakao je na kraju pobjednik u MX-1 klasi Dario Čerkez.

Kao što su istakli brojni učesnici iako je bilo par kvarova na motociklima najbitnije je da nije bilo težih padova i povreda. Mada je mogla biti i veća i posjeta poklonika ovog sporta je bila solidna i zadovoljavajuća. Na kraju valje reći i to da se i ovog puta pokazalo da Motocross staza na Rostovu, kao i par prethodnih godina, ni ovog puta od strene Motociklističkog saveza BiH nije slučajno izabrana za završnicu državnog prvenstva u motocross sportu.