Načelnik Hasan Ajkunić uputio pismo podrške Bakiru Izetbegoviću

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić uputio je pismo podrške Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH.

 

”Cijenjeni gospodine Izetbegović,

U periodu obilježenom događajima od iznimnog značaja za našu državu, sve njene građane koji je osjećaju jedinom domovinom, molim Vas da moje obraćanje u svojstvu načelnika Općine Bugojno, svih građana koje predstavljam, primite kao izraz podrške aktivnostima koje ste poduzeli i koje poduzimate u interesu svih građana opredjeljenih za pravdu i pravičnost, slobode i jednakopravnost, moral i etičnost, principe na kojima se temelji sigurna i sbjetlija budućnost svih društava čiji je primat natječaj u dobru.

bakir 1

Upravo je revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore kod Međunarodnog suda pravde u Hagu izraz borbe za pravdu i pravičnost. Agresija na međunarodno priznatu državu je izvršena. Genocid nad nesrpskim narodom je počinjen. Počinili su ga pripadnici Vojske i policije Republike Srpske i Srbije i Crne Gore. To su nesporne činjenice. Sporno je onemogućavanje procesa kojim bi bilo potvrđeno to što je nepobitno i kroz mnoge procese več i dokazano.

Kao najbrojniji, tokom agresije najviše je stradao bošnjački narod i on, kao i hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti genocid koji je počinjen u periodu 1992.-1995. godina. On mora nastaviti tražiti i naći pravdu za sve žrtve genocida, to je i po duhovnoj i svjetovnoj pravdi obaveza svakog čestitog čovjeka. Svima onima koji genocid negiraju to treba biti jasno, odustajanja od pravde i pravičnosti ne može i neće biti.

 

U tom cilju g-dine Izetbegoviću, Općina Bugojno i ja lično, najoštrije osuđujemo sve one koji nakon tolikog broja dokaza o izvršenom genocidu ne samo nad Bošnjacima Srebrenice već i Bošnjacima i Hrvatima mnogih drugih općina u Bosni i Hercegovini, istinu negiraju ili im do istine nije stalo i koji su odlučni da budućnost države, njenih naroda i građana posmatraju kroz prizmu lične promocije ili promocije partija na čijem su čelu.

U jedno smo sigurni, svima onima koji se svjesno ili nesvjesno pridružuju negiranju genocida nad Bošnjacima, bošnjački narod nikada nije, niti će ikada dati podršku. Podrška Vama, ekspertnom timu i svim onima koji se bore za pravdu i istinu, od strane Općine Bugojno i mene lično, zasigurno će uvjek biti neupitna.

 

Sa izrazima iskrenog poštovanja,

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Hasan Ajkunić, prof.”

EE1