Načelnik Hasan Ajkunić uputio pismo podrške Bakiru Izetbegoviću

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić uputio je pismo podrške Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH.

 

”Cijenjeni gospodine Izetbegović,

U periodu obilježenom događajima od iznimnog značaja za našu državu, sve njene građane koji je osjećaju jedinom domovinom, molim Vas da moje obraćanje u svojstvu načelnika Općine Bugojno, svih građana koje predstavljam, primite kao izraz podrške aktivnostima koje ste poduzeli i koje poduzimate u interesu svih građana opredjeljenih za pravdu i pravičnost, slobode i jednakopravnost, moral i etičnost, principe na kojima se temelji sigurna i sbjetlija budućnost svih društava čiji je primat natječaj u dobru.

bakir 1

Upravo je revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore kod Međunarodnog suda pravde u Hagu izraz borbe za pravdu i pravičnost. Agresija na međunarodno priznatu državu je izvršena. Genocid nad nesrpskim narodom je počinjen. Počinili su ga pripadnici Vojske i policije Republike Srpske i Srbije i Crne Gore. To su nesporne činjenice. Sporno je onemogućavanje procesa kojim bi bilo potvrđeno to što je nepobitno i kroz mnoge procese več i dokazano.

Kao najbrojniji, tokom agresije najviše je stradao bošnjački narod i on, kao i hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti genocid koji je počinjen u periodu 1992.-1995. godina. On mora nastaviti tražiti i naći pravdu za sve žrtve genocida, to je i po duhovnoj i svjetovnoj pravdi obaveza svakog čestitog čovjeka. Svima onima koji genocid negiraju to treba biti jasno, odustajanja od pravde i pravičnosti ne može i neće biti.

 

U tom cilju g-dine Izetbegoviću, Općina Bugojno i ja lično, najoštrije osuđujemo sve one koji nakon tolikog broja dokaza o izvršenom genocidu ne samo nad Bošnjacima Srebrenice već i Bošnjacima i Hrvatima mnogih drugih općina u Bosni i Hercegovini, istinu negiraju ili im do istine nije stalo i koji su odlučni da budućnost države, njenih naroda i građana posmatraju kroz prizmu lične promocije ili promocije partija na čijem su čelu.

U jedno smo sigurni, svima onima koji se svjesno ili nesvjesno pridružuju negiranju genocida nad Bošnjacima, bošnjački narod nikada nije, niti će ikada dati podršku. Podrška Vama, ekspertnom timu i svim onima koji se bore za pravdu i istinu, od strane Općine Bugojno i mene lično, zasigurno će uvjek biti neupitna.

 

Sa izrazima iskrenog poštovanja,

 

OPĆINSKI NAČELNIK

Hasan Ajkunić, prof.”