Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić otvorio 47. Teatarski festival BiH FEDRA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 Prvi dan 47. Teatarskog festivala BiH FEDRA u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra odigrana je predstava „Profesionalac“ Teatra „Total“ Visoko.

Rađena je po tekstu Dušana Kovačevića, a režiju potpisuje Jesenko Muzaferija, uz ansambl predstave. „Profesionalac“ je priča o penzionisanom policajcu Luki koji dolazi uredniku izdavačke kuće Teodoru i donosi mu knjigu u kojoj je u 14 poglavlja sabrano osamnaest godina njegovog života, koliko ga je pratio.

„Dva čovjeka potpuno različita intelektom, obrazovanjem, političkim i drugim stavovima bivaju igrom sudbine povezana upravo zbog različitosti poslova kojima se bave, da bi njihove pozicije na kraju prerasle u jedinstvo tužnih ljudskih sudbina i zagrljaj razumijevanja jednako ojađenih životnih gubitnika“ -kažu iz Totala.

Sa početkom u 19,30h u Holu KSC-a upriličena je izložba fotografa Huseina Šljive pod nazivom „Fedraši na sceni“, na kojoj je predstavljeno 30 fotograja sa Fedrinih predstava. Husein Šljivo je rođen u Prozoru 1977. godine sa stalnim boravištem u Bugojnu. Do sada je imao deset samostalnih, te preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada.

Tokom svečanog programa obratili su se načelnik općine Hasan Ajkunić i Mirza Idrizović,direktor Fedre ,akcentirajući značaj Festivala ali i publike,koju su organizatori pozvali da i ove godine da doprinos u održavanju jedne ovakve manifestacije.

101112456789