Nahid Duraković, vlasnik farme: Ko hoće, može naći posao od kojeg će živjeti

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Posao na farmama ne prestaje s pojavom prvih minusa i snijega, a tako je i na farmi čiji je vlasnik Nahid Duraković iz Bugojna, koji u blizini porodične kuće u Glavicama drži više od 700 koka nosilja.

 

– Nekad sam radio u Tvornici biro mašina i jednoj visočkoj firmi. Otkupljivao sam sirovu kožu, radio u radionici i snalazio se na razne načine da osiguram porodici sve što je potrebno – naglasio je.

Dugo je, kaže, razmišljao čime bi se mogao baviti i od čega bi mogao pristojno živjeti i školovati djecu, prije nego je došao na ideju da otvori farmu koka nosilja.

-Onda sam u Orašju nabavio 760 koka nosilja ne znajući, zapravo, u šta se tačno upuštam. Danas one nose kvalitetna domaća jaja, koja svakodnevno raznosim po prodavnicama – kaže ovaj Bugojanac.

Ističe da je zadovoljan rezultatima koje je postigao za kratko vrijeme, a posebno činjenicom da su u završnoj fazi poslovi u drugom dijelu objekta čije uređenje, također, sam finansira.

-Naravno, prvo sam kupio kaveze, izolirao područje, osigurao struju, vodu… U drugom dijelu objekta nalazit će se moderna sortirnica jaja i mjesto za pakiranje – naglasio je.

Duraković priznaje da je na farmi puno posla i da ne bi mogao bez podrške supruge i kćerki, od kojih su se dvije udale nakon što su završile fakultete, dok treća još uvijek studira.

Poručuje da svako ko to hoće, može naći posao od kojeg će živjeti i da se trud uvijek isplati, bez obzira na značajna sredstva koja je potrebno uložiti na samom startu.

-Tu mislim na ulaganja u objekte i infrastrukturu, a puno novca ode i za ishranu koka nosilja, koje mjesečno pojedu 2-3 tone hrane – zaključio je.

Ističe da velike nade ulaže u posao koji je započeo i da će, u slučaju da njegov projekt ubuduće budu pratili poticaji s viših nivoa, proširiti sadašnje kapacitete na farmi.

-Bez obzira na to što bh. farmeri nemaju podršku države kakvu bi željeli, mislim da je najgore ne raditi ništa. I prije otvaranja farme, mi smo imali kravu i držali dvadesetak kokoški – kazao je Nahid Duraković.